18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Uçak ve trenin ardından şimdi de gemi kütüphane

Uçak ve trenin ardından şimdi de gemi kütüphane - Çankırı Belediyesince çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla uçak ve trenin kütüphaneye dönüştürülmesinin ardından, suni gölde 41 metre uzunluğunda "gemi kütüphane" yapılıyor - Belediye Başkanı Dinç: "Şehrimizde havaalanı yok.

23.02.2018 - 11:13
Havaalanı olmayan bir şehre uçağı getirerek kütüphane haline çevirmek, Çankırı'da göl ve denizimiz yok, göl ve denizi olmayan bir şehirde gemiden kütüphane yapmak, insanları gemide bir takım şeylerle buluşturmak gerçekten çok farklı şeyler"

ÇANKIRI (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da uçak kokpitinde veya tren vagonunda kitap okuma fırsatı bulan çocuklar artık gemide de kitap okuyabilecek.

Çankırı Belediyesince çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla uçak ve trenin kütüphaneye dönüştürülmesinin ardından denizi olmayan kente gemi kütüphane kazandırmak için de çalışmalar sürüyor.

Belediye ilk olarak TCDD tarafından hurdaya ayrılan bir lokomotif, iki vagonu kütüphaneye dönüştürmek için kiraladı ve TCDD'nin Çankırı'daki bakım atölyesinde vagonlar kütüphaneye uygun şekilde yeniden tasarlandı.

Daha sonra Belediye, uçuş ömrünü tamamlamış bir Airbus A 300 tipi uçağı satın alarak parçalar halinde 5 tır ile İstanbul'dan getirerek kütüphaneye dönüştürdü.

Treni ve uçağı kütüphane olarak çocukların hizmetine sunan Çankırı Belediyesi şimdi de Recep Tayip Erdoğan Parkı'ndaki suni gölün içine 41 metre uzunluğunda ve gerçek gemi ölçülerinde "gemi kütüphane" yapıyor.

Belediye Başkanı İrfan Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın en büyük devrimlerinden birinin dijital devrim olduğunu ancak dijital devrimin en önemli kurbanlarının ise çocuklar olduğunu ifade etti.

"Yavrularımızı biz bu sanal devrime kurban etmekten kurtarmamız lazım." diyen Dinç, "Bu manada bir sürü proje üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi de temalı kütüphaneler ile yavrularımızı birazcık da olsa o bilgisayarların, tabletlerin başından kurtarmayı düşünüyoruz." ifadesinde bulundu.

- "Çankırı'yı kütüphaneler şehri yapmayı düşünüyoruz"

Temalı kütüphaneler olarak uçak ve tren kütüphanesinin yapıldığını gemi kütüphanenin de yakında hizmete gireceğini belirten Dinç, şöyle devam etti:

"Çankırı'da kütüphaneleri artırarak Çankırı'yı kütüphaneler şehri yapmayı düşünüyoruz. Uçak kütüphanemiz çocuklarımızın çok ilgisini çekmekte. Çocuklarımızı hem kitap okumaya hem kitabı sevdirmeye hem de kitapla hemhal olmaya çağıran, davet eden mekanlar konumunda. Gerçekten temalı kütüphanelerle yavrularımızı kitapla buluşturduk. Objelerin albenisinden faydalanarak kitabı yavrularımızın nezdinde albenili kılmaya çalışıyoruz."

Temalı kütüphanelerin çocuklar için sadece kitap okuma alanları olmadığını vurgulayan Dinç, "Çocuklarımız uçak ve tren kütüphanemizde kitap okumakla kalmıyor, ders çalışıyorlar, arkadaşlarıyla birlikte oluyorlar. Takım ruhu, beraber olma, paylaşma ve yardımlaşma gibi duyguları da bu mekanlar içinde onlara sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Çocukların temalı kütüphanelere ilgisinden memnun olduklarını belirten Dinç, şunları kaydetti:

"Biz yeter ki yavrularımıza onların anladığı dilden hitap edelim. Onların anladığı dilde onlarla birlikte olalım. Bunu yavrularımıza sağladığımız zaman başaramayacağımız hiçbir şey yok. Tabii ki şehrimizde havaalanı yok. Havaalanı olmayan bir şehre uçağı getirerek kütüphane haline çevirmek, Çankırı'da göl ve denizimiz yok, göl ve denizi olmayan bir şehirde gemiden kütüphane yapmak, insanları gemide bir takım şeylerle buluşturmak gerçekten çok farklı şeyler. Biz bu şehirde olmayan farklılıkları insanlarımızla buluşturmaya çalışıyoruz."

Dinç, gemi kütüphaneyi haziran ayında tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.