28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" etkinliği

"Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" etkinliği - Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy: - "Kocaeli'ye baktığımızda çalışanların yüzde 28'sini kadınlarımız oluşturuyor.

11.02.2019 - 18:16
Temennimiz; bu sayının daha üst noktalara çıkması ve kadınlarımızın her alanda kendilerini daha iyi bir şekilde gösterecek ortamların onlara sunulmasıdır"

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli'de çalışanların yüzde 28'sini kadınların oluşturduğunu belirterek, "Temennimiz; bu sayının daha üst noktalara çıkması ve kadınlarımızın her alanda kendilerini daha iyi bir şekilde gösterecek ortamların onlara sunulmasıdır." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 2015'te kabul edilen "Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" kutlamaları çerçevesinde, kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında varlık göstermelerinin teşvik edilmesi amacıyla Kocaeli Bilim Merkezi'nde etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Vali Aksoy, Kocaeli'nin ekonomiye önemli katkılar sunduğunu, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Valiliğe bağlı kurumlar arasında güzel bir koordinasyonla çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Özellikle kadınların her alanda yer almaları için çalıştıklarını anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

"Kocaeli'ye baktığımızda çalışanların yüzde 28'sini kadınlarımız oluşturuyor. Temennimiz; bu sayının daha üst noktalara çıkması ve kadınlarımızın her alanda kendilerini daha iyi bir şekilde gösterecek ortamların onlara sunulmasıdır. Bu boyutuyla baktığımızda bugünün konusu da bilimde kadınlarımızın ve kızlarımızın daha fazla yer almasıdır. Özellikle teknolojide, mühendislikte, matematikte, yani bu alanlarda daha çok kadınlarımızın yer almasını hedef alan bir çalışmayı, Birleşmiş Milletler gündemine aldı ve ülkeler de çalışmalar ortaya konuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız da Türkiye genelindeki organizasyonda bugün Kocaeli'de Türkiye'nin ilk kurulan merkezlerinden birinde bunu gerçekleştiriyor. Sayın Bakanımızın buraya gelişi, konuya verdiği önemi vurgulaması bakımından da oldukça önemli ve anlamlı. Bu noktada temennimiz; kadınlarımızın, kızlarımızın bilimsel alanda daha fazla yer almaları ve daha başarılı bir noktaya ülkemizi ve milletimizi taşımalarıdır."

- "Kadınlar bilimde de söz sahibi olmaya başladı"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da üretimin her sahasında daha sık görmeye başladıkları kadınların bilimde de söz sahibi olmaya başladığını söyledi.

Karaosmanoğlu, bugün dünya çapında bilinen ve pek çok başarıya imza atmış bilim kadınları olduğunu ifade ederek, "Dünyanın çeşitli kuruluşlarında ve üniversitelerinde yaptıkları çalışmalarla ülkemizin gurur kaynağı oldular. Kimi fizik, kimi kimya, tıp, matematik ve birçok alanda insan yaşamına yön verecek buluşlara imza attılar. Hepsiyle ayrı ayrı gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Etkinlikte, Yaşam Alanlarının Temizlenmesi Uluslararası Bilim Yarışması'nda birinci olan Gölcük Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Çetin, Prof. Dr. Gazi Yaşargil 2. Fen Bilimleri Yarışması'nda mansiyon ödülü kazanan Körfez Uluğbey Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Ezgi Çetinkaya, geliştirdiği yenilikçi projesiyle uluslararası ödüle layık görülen başarılı kadın girişimci Duygu Yılmaz ve Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Rezan Demir Çakan da başarı hikayelerini anlattı.

Bakan Selçuk, başarılı bilim insanları ve girişimcilere teşekkür belgesi takdim ederek, fotoğraf çektirdi.

Etkinliğe, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Abdullah Eryarsoy, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahir Büyükakın, AK Parti İzmit Belediye Başkan adayı Azize Sibel Gönül ve diğer protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.


Muhabir : Metin Girgin
Yayınlayan : Nurettin Coşkun