28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

UNCHR ve ASAM'dan Suriyelilere yardım

UNCHR ve ASAM'dan Suriyelilere yardım KİLİS (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Avrupa Stratejik Araştırma Merkezi (ASAM), Kilis Belediyesiyle iş birliğiyle, kentte barınan Suriyeli sığınmacılar için 3 tır kıyafet yardımında bulundu.

4.04.2017 - 12:45

Yardımlar, İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle, UNCHR ve ASAM yetkililerince ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara'ya teslim edildi.

Kara, yaptığı konuşmada, Kilis'in Suriye'de yaşanan olaylardan en fazla etkilenen illerden olduğunu belirtti.

Kentin kendi nüfusundan daha fazla Suriyeliyi ağırladığını, buna rağmen herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Kara, şöyle konuştu:

"Biz bunlara göçmen veya sığınmacı demiyor, misafir diyoruz. Kilis'in merkez nüfusu 93 bin 300 olmasına rağmen 129 bin 900 kayıtlı Suriyeli misafirimiz var. Yani bu, yüzde 60 Suriyeli misafir, yüzde 40 yerli halk demek. Biz bütün bunlara rağmen şikayet etmiyoruz, problem yapmıyoruz ve diyoruz ki 'Biz bu insanlarla evimizi, sokağımızı, aşımızı, işimizi, hatta her şeyimizi paylaşıyoruz.' Fakat bu sıkıntının beraber aşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle gelen UNCHR ve ASAM yetkililerine teşekkür ediyorum. Bir nebze de olsa katkıda bulunmak amacıyla 3 tır malzemeyle ilimize geldiler. Burada yaklaşık 10 bin 60 çeşit yazlık ve kışlık giyim malzemesi var. Biz bunları ihtiyaç sahibi olan ailelere teker teker dağıtacağız."

Yardımların, belediye öncülüğünde kadınlardan oluşturulan 200 kişilik yardım ekipleri tarafından dağıtılacağını ifade eden Kara, bu sayede ekiplerin tek tek evlere girdiğini ve şahıslara bedenlerine göre kıyafet giydirildiğini söyledi.

- "Çok güzel bir ev sahipliği ile karşılandılar"

UNCHR Türkiye Güneydoğu Operasyonu Ofis Başkanı Tracey Buckenmeyer de Türkiye'nin çok sayıda sığınmacıyı kabul ettiğini ve bu sayının önemli bir kısmının da Kilis'te yaşadığını kaydetti.

Kilis Belediyesi ile başlattıkları ortak çalışma sonrası temin ettikleri malzemeler ile kente geldiklerini anlatan Buckenmeyer, "Burada çok yüksek sayıda Suriyeli barınmakta ve çok güzel bir ev sahipliği ile karşılanmaktalar. Cenevre'deki yüksek komiserimiz ve Ankara'daki temsilcimiz adına burada Türk hükümeti ve sizlere bu kadar yüksek sayıda mülteciyi karşıladığınız ve ev sahipliği yaptığınız için teşekkür ediyoruz."diye konuştu.

Buckenmeyer, Kilis halkına ve belediyeye desteğin her zaman sürdürüleceğini söyledi.