28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Üniversiteli pehlivanlar yeni sezon için kispet giydi

Üniversiteli pehlivanlar yeni sezon için kispet giydi - Ata sporu yağlı güreşleri başarıyla sürdüren Ahi Evran Üniversitesi öğrencisi pehlivanlar, yeni sezona iddialı hazırlanıyor - Başpehlivan Karaman: "Asıl hedefimiz ve olimpiyatımız Kırkpınar Güreşleri.

14.04.2018 - 11:16
Orada 2010 yılından bu yana başa güreşiyorum. Amacım orada kürsüye çıkarak üniversitemizin adını en iyi şekilde duyurmak" - Güreşçilerden Şimşek: "Başpehlivan ustalarım gibi zirvede olmak istiyorum"


KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi öğrencisi pehlivanlar, yağlı güreşte yeni sezona iddialı hazırlanıyor.

Birçok turnuvada başpehlivan unvanı kazanan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde ise 8'incilik elde eden Ünal Karaman ile Demre ve Elmalı Yağlı Güreşleri'nde birincilikleri bulunan Kerem Burcu ve Cengizhan Şimşek, bir yandan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda eğitim alırken diğer yandan da kispetlerini giyerek yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor.

Pehlivanların Kırkpınar öncesindeki ilk hedefleri, bugün Antalya'da yapılacak Demre Yağlı Güreşleri'nde en iyi dereceleri elde etmek.

Çalışmalarını ve hedeflerini AA muhabirine anlatan güreşçilerden 32 yaşındaki başpehlivan Ünal Karaman, doğup büyüdüğü memleketi Çorum'da güreşin dedelerinden miras olduğunu ifade etti. Amcasının girişimleriyle bu spora başladığını aktaran Karaman, 2007 yılından itibaren de Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde mücadele ettiğini söyledi.

Ankara ASKİ Spor Kulübünün sporcusu olduğunu ifade eden Karaman, şöyle konuştu:

"2010 yılından bu yana başpehlivanlıkta güreşe devam ediyorum. Ahi Evran Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulunda da eğitimimi tamamlıyorum. Mahalli güreşlerimiz başlıyor. Onun için kispetlerimizi giydik. Demre Yağlı Güreşleri'nde kispet giyeceğim için buradaki çalışmalarımız bize antrenman niteliğinde. Bu hafta başlayacak güreşlerimiz ramazan ayına kadar devam edecek. Ramazanda bir aylık aradan sonra devam edecek. Daha sonra Kırkpınar Güreşleri başlıyor. Bizim asıl hedefimiz ve olimpiyatımız Kırkpınar Güreşleri. Orada 2010 yılından buyana başa güreşiyorum. Amacım orada kürsüye çıkarak üniversitemizin adını en iyi şekilde duyurmak. Her sene ilk 10'a giriyorum."

Federasyonun programları doğrultusunda ata sporu yağlı güreşleri yurt dışında da temsil ettiğini vurgulayan Karaman; Almanya, Fransa ve Rusya'da güreş turnuvalarına katıldığını aktardı.


- Burcu: "İyi bir dereceyle dönmek nasip olur inşallah"


Samsunlu olduğunu ve güreşe arkadaşının tavsiyesiyle başladığını ifade eden 21 yaşındaki Kerem Burcu da "Ustamızla birlikte burada ilk kispetimizi giydik. Demre'deki güreşlere hazırlanıyoruz. Burada ilk ikiye girersem boy atlamayı hedefliyorum. Bu sene kısmet olursa deste büyük boyda güreşeceğim. Madalya almayı planlıyorum. Ustamız aradı, 'Okulda bir kispet giyelim ve antrenmanlara başlayalım.' dedi, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemize iyi bir dereceyle dönmek nasip olur inşallah." şeklinde konuştu.


- Şimşek: "Zirvede olmak istiyorum"


Antalya'nın pehlivanlarıyla ünlü Serik ilçesinde doğup büyüdüğünü ifade eden 22 yaşındaki Cengizhan Şimşek ise dedesi ve babasının da eski güreşçi olduğunu, onlardan aldığı mirası geleceğe taşımayı hedeflediğini söyledi.

Önce minder sonra da yağlı güreşlerde mücadele ettiğini aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

"2011 yılında tarihi Elmalı Güreşleri'nde birinci oldum. Buradaki güreşler Kırkpınar'ın öncesinde yapılır. 2012 yılında da birinciliği elde ederek bir üst boya çıktım. Deste küçük, deste büyük, deste ortada hep birinci oldum. Kırkpınar'a 2013'te gittim. Küçük boyda ilk üçe girdim ve küçük orta boya çıktım. 2017 yılında küçük orta büyükte şampiyon oldum ve büyük orta boya çıktım. Bu kategoride güreşmeye devam ediyorum. Başpehlivan ustalarım gibi zirvede olmak istiyorum."


- Müdür Erbey: "Hedefimiz daha çok başpehlivanı okulumuza kazandırmak"


Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Mahmut Erbey de hem minder hem de yağlı güreşlerde iddialı olduklarını belirterek, sporculardan bu sene büyük başarılar beklediklerini belirtti.

Güreşte ciddi bir seviyede olduklarını aktaran Erbey, "Yağlı güreşte de başarılı olmayı hedefledik. Başpehlivanlardan Ünal Karaman'ı son 2 yıldır öğrencimiz olarak aldık. Öğretmenlik ikinci sınıfta okuyor. Cengizhan Şimşek başaltında büyük boyda güreşiyor. Bu güreşçileri okulumuza kazandırdık. Alt boylarda güreşen 5-6 sporcumuz daha var. Hedefimiz daha çok başpehlivanı okulumuza kazandırmak." ifadelerini kullandı.