29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Uşak'ta FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Uşak'ta FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava - FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan, dönemin Simav İlçe Emniyet Müdür vekili Avşar'ın yargılandığı dava görülmeye başlandı UŞAK (AA) - Uşak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma çerçevesinde açılan, o dönemde Kütahya'nın Simav ilçesinde görevli İlçe Emniyet Müdür vekili Mevlüt Avşar'ın yargılandığı dava görülmeye başlandı.

21.03.2017 - 17:28

Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Simav İlçe Emniyet Müdür vekili olan ve daha sonra meslekten ihraç edilen tutuklu sanık Avşar ve avukatı Çetin Altınbilek katıldı.

Kimlik kontrolünün ardından başlayan duruşmada mahkeme heyeti, sanığa hakkındaki iddialara ilişkin sorular yöneltti.

Avşar, FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece görevinin başında olduğunu belirterek, emrindeki personele "Askerler gelirse çatışmaya girmeyeceğiz" yönünde bir söylemde bulunmadığını, ayrıca TRT'de darbe bildirisinin okunmasının ardından da çevresindekilere "Tamam, bu iş olmuş, bitmiş" şeklinde konuşmadığını ileri sürdü.

Hakkındaki tanık ifadelerinin çelişkili olduğunu aktaran Avşar, tahliyesini talep etti.

Avukat Altınbilek de müvekkilinin olay gecesi yaşananlarla ilgili samimi açıklamalar yaptığını ve Avşar'ın uzun süredir tutuklu bulunduğunu ifade ederek, tahliyesini istedi.

Mahkeme heyetinin, örgütün kriptolu mesajlaşma uygulaması "ByLock" kullanıcısı olduğuna yönelik raporla ilgili sorusu üzerine Avşar, "ByLock" kullanıcısı olmadığını iddia etti.

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, diğer tanıkların dinlenmesi, ByLock görüşmelerinin içeriklerinin tespiti ve delillerin toplanması için mahkemeyi 18 Mayıs'a erteledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kütahya'nın Simav ilçesinde İlçe Emniyet Müdür vekili olarak görev yapan Avşar'ın, 15 Temmuz gecesi emrindeki emniyet personeline, "Askerler gelirse çatışmaya girmeyeceğiz" diyerek silah deposunu açtırmadığı, TRT'de darbe bildirisinin okunmasından sonra çevresindekilere, "Tamam, bu iş olmuş, bitmiş" dediği iddia edilmiş, Avşar ertesi gün gözaltına alınmış ve çıkartıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Avşar, Kanun Hükmünde Kararname ile meslekten ihraç edilmişti.

Avşar , "terör örgütüne üye olmak", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlardan yargılanıyor.