16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

"Uzunköprü'nün restorasyonu bir an evvel başlamalı"

"Uzunköprü'nün restorasyonu bir an evvel başlamalı" - Uzunköprü Belediye Başkanı İşbilen: - "Köprümüz Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir üst yapı, bunun restorasyonu ve tamiratı da ilgili kurum tarafından yapılacak"EDİRNE (AA) - Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, kemerlerinde çatlakların oluşmaya başladığı, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Uzunköprü (Ergene) Köprüsü'nde restorasyon çalışmalarının acilen başlaması gerektiğini belirtti.

21.02.2017 - 10:51

İşbilen, yaptığı açıklamada, yaklaşık 600 yıldır ayakta olan tarihi eserin kemerlerinin bir kısmında çatlaklar meydana geldiğini söyledi.

Projesi onaylanan köprünün restorasyonuna henüz başlanamadığını ifade eden İşbilen, "Köprünün restorasyonuna ilişkin proje yapılıp onaylandı ancak yapılan ihale birtakım gerekçelerle ilgili kurum tarafından iptal edildi. Köprümüz bilindiği üzere Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir üst yapı, bunun restorasyonu da ilgili kurum tarafından yapılacak. Köprüde kalıcı bir hasar meydana gelmeden, bir an önce ihaleye çıkılıp restorasyon çalışmalarına başlanması gerekli." diye konuştu.

-Ergene Köprüsü

Ergene Nehri üzerinde, Uzunköprü ilçesine adını veren, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi eser, eski adıyla Ergene Köprüsü, 1426-1443 yılları arasında Sultan 2'nci Murad tarafından, dönemin baş mimarı Muslihiddin'e yaptırıldı.

Bin 393 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğindeki köprünün 174 kemeri bulunuyor. Daha önce yapılan tahta köprülerin, nehrin suları ile yıkılması üzerine halen ayakta olan taş köprü inşa edildi.