23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Volkanik kayaçlardaki Aygır Gölü ziyaretçilerini bekliyor

Volkanik kayaçlardaki Aygır Gölü ziyaretçilerini bekliyor - Kars'ın Susuz ilçesinde martı, yaban ördeği, angut, balıkçıl ve kadife ördek gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapan göl, olta balıkçılığına da imkan sağlıyor - Orman ve Su İşleri 13.

19.09.2017 - 11:53
Bölge Müdürlüğü Kars Şube Müdürü Doğanay: - "Göl kışın tamamen donuyor. Gölde çözülme alttan başlıyor. Çözülme başlayınca kişneme sesine benzer bir ses çıkardığı için buraya Aygır Gölü adı veriliyor" - "Burası, sulak alan olarak tescillenmiş bir alanımız. Turizm açısından destinasyon olma yolunda, burada çeşitli aktiviteler başlatılacak"

KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Susuz ilçesinde volkanik kayaçlar üzerinde bulunan ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Aygır Gölü, ziyaretçilerini bekliyor.

Kars-Göle karayolunda bulunan Aygır Gölü, yaklaşık 3 bin metrekarelik alanı kaplıyor. Volkanik kayaçlar üzerinde oluşan lav set gölü, Çıldır Gölü'ne de 50 kilometre mesafede yer alıyor.

Zemininde tatlı su kaynakları bulunan gölün, baharda eriyen karlarla suyu yükseliyor.

Martı, yaban ördeği, angut, balıkçıl ve kadife ördek gibi birçok kuşa barınma ve üreme imkanı sağlayan göl, olta balıkçılığı için de elverişli durumda bulunuyor. Göl kenarında gruplar halinde görülebilen sazanlar ile farklı kuşlar, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Bölgedeki çobanların dinlendirmek için göl kenarına getirdikleri ve buradan su içen hayvanlar da renkli görüntüler oluşturuyor.

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aygır Gölü'nün kışın tamamen donduğunu söyledi.

"Gölde çözülme alttan başlıyor. Çözülme başlayınca kişneme sesine benzer bir ses çıkardığı için buraya Aygır Gölü adı veriliyor." diyen Doğanay, göl için yönetim planı hazırladıklarını, bölgenin tanıtılması için gelecek günlerde toplantı yapacaklarını belirtti.

Gölün, sulak alan olarak tescillendiğini anlatan Doğanay, "Turizm açısından destinasyon olma yolunda, yönetim planı dahilinde burada çeşitli aktiviteler başlatılacak." dedi.

Amatör fotoğrafçı Reşit Uğran da gölün insanı büyülediğini dile getirdi.

Burasının, Kars için önemli alanlardan biri olduğunu kaydeden Uğran, "Gölün eşsiz bir güzelliği var. Dağların ortasında birçok kuş türüne ev sahipliği yapan göl, biyolojik ve ekolojik anlamda çok değerli. Mutlaka turizme kazandırılmalı." ifadesini kullandı.