19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yağışlar Trakya çiftçisinin yüzünü güldürdü

Yağışlar Trakya çiftçisinin yüzünü güldürdü - Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştirildiği, buğday üretiminde de kalitesi ile söz sahibi olan Trakya'da, kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, yağışlar ile adeta derin bir nefes aldı - Yağışlar ekili buğdaylara "can suyu" olurken, kuraklık nedeniyle ekilemeyen ayçiçeğinin ekimine yeniden başlanılacak - Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan: "Kuraklık nedeniyle halen ekilemeyen tarım alanlarımız var.

23.05.2018 - 11:51
Son yağışlar tarım alanlarına 'can suyu oldu' diyebiliriz" - Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı: "Uzun zamandır beklenen yağışlar çok şükür geldi ve çiftçimize bir nefes oldu"

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yarısından fazlasının gerçekleştirildiği, buğday üretiminde de kalitesi ile söz sahibi olan Trakya'da kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, yağışlar ile adeta derin bir nefes aldı.

Trakya çiftçisinin yüzü, son yağışlarla güldü. Yağışların ardından birçok çiftçi tarım alanlarına giderek, toprağın ısı ve nem açısından son durumunu inceledi.

Geçen yıllara göre yaklaşık 1 ay ayçiçeği ekiminde geciken çiftçiler, toprağı ayçiçeği tohumuyla buluşturup üretime katkı sunacak.

- "Yağışlar can suyu oldu"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yağışların tarım alanlarına can suyu niteliğinde olduğunu söyledi.

Yağışların, ekilemeyen alanlarda da toprağı tava getirdiğini ifade eden Şaylan, "Kuraklık nedeniyle halen ekilemeyen tarım alanlarımız var. Son yağışlar tarım alanlarına 'can suyu' oldu diyebiliriz. Yağışlarla buğdaylar rahat çıkacak, çıkanlar ise gelişimlerini sağlayacak. Ekilemeyen ayçiçeğinin toprağın tava gelmesiyle ekimine başlanılacak. Çiftçilik her yıl değişkenlik gösterebiliyor. Geçen yıl yağışlar nedeniyle rahat ekim yapan çiftçilerimiz bu yıl büyük bir tedirginlik içerisinde. İnşallah bundan sonra belirli periyotlarda yağış olur da çiftçimiz rahat bir sezon geçirir." diye konuştu.

- "Yağışlar çiftçimize nefes oldu"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ise beklenen yağışın düşmesi ile çiftçinin sevindiğini belirtti.

Yağışlar nedeniyle korkulu bir sezon geçirdiklerini dile getiren Saygı, "Uzun zamandır beklenen yağışlar çok şükür geldi ve çiftçimize bir nefes oldu." dedi.

Çiftçilerden Hüseyin Meneşe de toprağın tava gelmemesi nedeniyle ayçiçeği ekimini gerçekleştiremediklerini, tarlalarını yağışların hemen ardından ekmeye başlayacaklarını belirtti.

Meneşe, yağışı yaklaşık bir aydır adeta dört gözle beklediklerini kaydetti.