29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Yalova sokaklarını ''gönüllü'' temizlediler

Yalova sokaklarını ''gönüllü'' temizlediler - Yalova'da yaşayan Suriye ve Irak uyruklu bir grup, kentin cadde ve sokaklarındaki çöpleri topladı - Yalova Belediye Başkanı Salman: - "Yalova huzurun, dostluğun, barışın ve kardeşliğin kenti.

16.07.2017 - 15:04
Şimdi sizin böyle bir girişimde bulunmanız Türkiye'ye örnek olacak bir davranış"

YALOVA (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Yalova'ya yerleşen Suriye ve Iraklı bir grup, kendilerine yönelik ön yargının kırılması için kentin cadde ve sokaklarına atılan çöpleri gönüllü olarak topladı.

Yalova Belediyesinin düzenlediği "Gezici Şeffaf Oda" etkinliğinde, Suriye uyruklu Mahmoud Alsuaydan, sığınmacılara yönelik ön yargıların giderilmesi için Belediye Başkanı Vefa Salman'a kentin cadde ve sokaklarına atılan çöpleri gönüllü olarak toplama önerisinde bulundu.

Öneriyi kabul eden Salman, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki zabıta bürosu önünde yaklaşık 60 kişilik Suriye ve Iraklı grupla bir araya geldi.

Gruptakilere üzerinde "Yalova Doğa ve Çevre Gönülleri" yazılı tişört ile çöp toplamada kullanacakları eldiven, çöp poşeti, süpürge ve kürek dağıtıldı.

Meydandan başlayarak Gazipaşa Caddesi'ndeki sahil şeridinde atılan çöpleri toplayan Suriye ve Iraklı gruba, Belediye Başkanı Salman da eşlik etti.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Salman, bu örnek teşkil edecek davranış dolayısıyla mutlu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin de değişik yerlerinde bizim vatandaşlarla özellikle Suriyeli kardeşlerimiz arasında hiç yaşanmasını istemediğimiz tatsızlıklar oluyor. Tabii Yalova'nın bir özelliği var. Yalova huzurun, dostluğun, barışın ve kardeşliğin kenti. Şimdi sizin böyle bir girişimde bulunmanız Türkiye'ye örnek olacak bir davranış. Her taraf pet şişe ve sigara izmariti. Bunu da insan temizliyor, benim temizlik personelim temizliyor. Dinimiz 'Temizlik imandan gelir' diyor. Bunu önce biz Müslüman olarak uygulamakla mükellefiz."

Suriyeli Mahmoud Alsuaydan da "bu ülkenin ekmeğini yediklerini" ve bu yüzden gönüllü olarak böyle bir çalışma yapmak istediklerini belirtti.

Türkiye'deki kanun ve işleyişleri bilmedikleri için şimdiye kadar böyle bir etkinlik yapmadıklarını anlatan Alsuaydan, "Sizden Allah razı olsun. Çok teşekkür ediyoruz. Buraya geldik ve zahmetler çektik. Destek olursanız bundan sonra her hafta bunu yapmak istiyoruz. Güzel Yalova ve güzel Türkiye'de yaşıyoruz. Buranın ekmeğini yiyor ve buranın suyunu içiyoruz. Bunu yaparsak bu memlekete bir iyilik yapmış oluruz diye düşündük." ifadelerini kullandı.

Uygulamadan memnun kaldıklarını belirten Mahmure Kon da Suriyeli ve Iraklıların bu davranışlarıyla örnek olduğunu söyledi.

Etkinlikte, Yalova Mülteciler, Sığınmacılar ve Göçmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Çiçek de yer aldı.