16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Yaylacı kadınların zorlu mesaisi

Yaylacı kadınların zorlu mesaisi - Muş'ta eşlerine yardım etmek için yaklaşık 15 kilometre yürüyerek yaylaya çıkan kadınlar, koyun kırkıp süt sağıyor MUŞ (AA) - Muş'ta yaylada kadınlar koyun kırkık, süt sağarak eşlerine yardım ediyor.

10.07.2017 - 14:09

Havaların ısınmasıyla hayvanlarıyla 2500 rakımlı Kurtik Dağı'na çıkan besicilere, gün içerisinde eşleri de yardım ediyor. Yaşadıkları yerleşim yerlerinden yaklaşık 15 kilometre mesafedeki sürülerin bulunduğu bölgeye yürüyerek giden kadınlar, burada hem koyunları kırkıyor hem de süt sağıyor.

Yaylaya çıkan kadınlardan Adalet Yıldırım, ev işlerinin yanında yaylada koyun kırktığını, süt sağdığını ve hayvanların bakımını yaptığını anlattı.

Tek geçim kaynaklarının besicilik olduğunu belirten Yıldırım, "Yaylada koyun kırkma dışında günde ortalama iki kez olmak üzere yaklaşık 15 kilometre yol yürüyerek 400 koyun sağıyorum. Haftalık ekmek pişiriyorum ve ev işlerini yapıyorum." dedi.

Koyun kırkmayı eşlerinden öğrendiklerini ifade eden Mecbüre Özkan da "Sabah erken saatlerinde başlayarak evde yapılan işlerin yanı sıra yaylada süt, peynir ve tereyağı üretiyoruz. Elde ettiğimiz yünlerin bir kısmını satıyoruz." diye konuştu.