24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yeni Zelanda'daki iki camiye terör saldırısı

Yeni Zelanda'daki iki camiye terör saldırısı - Van'da, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısı protesto edildi, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındıVAN (AA) - Van, Bitlis ve Muş'ta, bazı sivil toplum kuruluşları, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısını protesto etti.

15.03.2019 - 16:26

Van'da, Yeni Zelanda'daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için Yeni Norşin Camisi'nde cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ardından cami avlusunda toplanan Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (SDİ) ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Van Şubesi üyeleri ile vatandaşlar "İslami hareket engellenemez", "İslam gelecek, fitne bitecek" sloganları attı.

Van SDİ Dönem Sözcüsü Emrah Bozkaya, burada yaptığı açıklamada, terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirterek, "İslamofobi ile insan hakları, bir arada barış içinde yaşama, özgürlük gibi temel ilkeler fütursuzca, sorumsuzca çiğnenmekte, Müslümanlara, İslam kültürü, uygarlık ve yaşama biçimine nefret köpürtülmektedir. Dünyanın barışa en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde kimi ülkeler, dinler çatışmasını körükleyecek tarzda İslam karşıtlığını adeta siyasi tutuma dönüştürmüştür. Bu çok korkunç ve tehlikeli bir yoldur." diye konuştu.

Bozkaya, "Kimi Batılı ülkelerin, sokaklara, caddelere, mabetlere korku salan, hayatın ritmini, düzenini, huzurunu bozan bu çarpık, sahte ve ikiyüzlü yaklaşımı, kendi ülkeleri ve insanlık için felaketten başka bir şey getirmedi, getirmez. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

TÜGVA İl Başkan Yardımcısı Erman Adanaş da terör saldırısını kınadıklarını belirterek, "Hain saldırıları lanetliyor, İslamofobiyi mağlup edeceğimizi ilan ediyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz." dedi.

AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da terör saldırısını kınadı.

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Mahmut Gülaçar da yayımladığı mesajla Yeni Zelanda'daki terör saldırısını kınadı.

- Bitlis

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, yaptığı yazılı açıklamada, Yeni Zelanda'da iki camide ibadet halindeki Müslümanlara karşı düzenlenen insanlık dışı saldırıda onlarca Müslüman'ın şehit olmasından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

Yardım, "Dünyanın barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde meydana gelen bu insanlık dışı saldırıyı yapanları, yaptıranları, destekleyenleri kınıyor, bu menfur saldırıda şehit olan kardeşlerimize Rabbimden rahmet, yaralılara acil şifalar ve bütün İslam dünyasına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bitlis Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen İl Başkanı Cabir Durak, yazılı açıklamasında, terör saldırısını kınayarak, şunları kaydetti:

"Bu insanlıktan nasibini almamış zihniyetin ve ruh halinin sonucu olan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini, demeçleri, yazıları, tavırları ile bu nefret ortamına zemin hazırlayanları lanetliyoruz. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve ailelerine sabır diliyoruz. Başta siyasiler, yöneticiler, aydınlar, sivil toplum örgütleri, gazeteciler olmak üzere dünyanın bütün insanları sorumlu davranmalı, haktan, adaletten ve mazlumdan yana tavır almalıdır."

- Muş

Memur-Sen İl Başkanı Fehmi Kuzey Vurar, yaptığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere yüce Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Eğitim-Bir-Sen Muş Şube Başkanı Mahir Barışan, onlarca Müslüman'ın şehadetiyle sonuçlanan silahlı saldırıyı kınayarak, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Muhabir : Özkan Bilgin,Şener Toktaş,İbrahim Yaldız
Yayınlayan : Zülal Eser