18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali

Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali - Festival kapsamında Beşenli köyünde "En Güzel Koyun ve Keçi Yarışması" ile at yarışı düzenlendi - Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan: "Şükürler olsun büyük Türk milletinin kahraman ordusu sayesinde, devletimiz, milletimiz el ele bu terör belasını buralardan defetti.

19.10.2018 - 16:22
Bugün hudut hattımızda keyifle şenlikler yapıyoruz"

KİLİS (AA) - Kilis'teki Yöresel Ürünler ve Kilis Zeytinyağı Festivali kapsamında, "En Güzel Koyun ve Keçi Yarışması" ile at yarışı düzenlendi.

Beşenli köyü meydanındaki yarışmada, 20 koyun ve 19 keçi görücüye çıktı.

Renkli görüntülere sahne olan yarışmada, çeşitli kriterlere göre yapılan değerlendirme sonucu, Numan Kurt'un koyunu birinci, Mustafa Yılmaz'ın koyunu ikinci, Mevlüt Aydın'ın koyunu ise üçüncü oldu.

Keçi kategorisinde ise birinciliği Hasan Ay'ın, ikinciliği İsmet Keskinkılıç'ın, üçüncülüğü ise İbrahim Yılan'ın keçisi elde etti.

Etkinlikler kapsamında, Türk Kızılayı Toplum Merkezi ile Kilis Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle düzenlenen "stresle baş etme, ilk yardım ve hijyen" eğitimlerine katılan 200 çobana sertifikaları verildi.

Vali Mehmet Tekinarslan, törende yaptığı konuşmada, insan yaşamının varlığının ve devamlılığının sağlanmasının sağlıklı gıdayla mümkün olduğunu söyledi.

Kilis'in organik zeytinyağı, bal ve üzüm üretiminde özel bir yere sahip olduğunu aktaran Tekinarslan, tarım ve hayvancılığın ikinci plana atılmayacak kadar önemli olduğunu ifade etti.

Tekinarslan, Hindistan'ın 2050 yılında Çin'in nüfusunu geçeceğinin varsayıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla büyük bir tüketici kitle var. Dünyanın en güzel topraklarına ve suyuna sahip bir ülkenin vatandaşlarıyız. Biz bu ülkenin topraklarını her geçen gün üretime daha fazla katkı sağlayacak şekilde değerlendirmek durumundayız. Mustafa Kemal Atatürk, 'köylü yurdun hakiki efendisidir' diyor. Gerçek üretici olan, çalışan köylü, milletimizin ve ülkemizin efendisidir. Bu kapsamda bilim adamlarımızı, kamu idarelerimizi, birliklerimizi ve üreticilerimizi bir araya getirdik. Hepimizin bir diğerinden alacağı ve etkileneceği konular var. Eğer bu topraklarda koyun, kuzu, biçerdöver ve traktör sesi kesilirse, ne yaparsak yapalım, bizim dünya üzerinde gücümüz, kudretimiz zayıf kalır."

Konuşmaların ardından yerel sanatçı Mehmet Yakar konser verdi ve En Güzel Koyun ve Keçi Yarışması'nda dereceye giren hayvan sahiplerine altın ödülleri dağıtıldı.

- At yarışları yapıldı

Ödül töreninin ardından serbest stil at yarışı düzenlendi. Yarışmada birinciliği Kadir Zeybek, ikinciliği Oğuzhan Cırnavık, üçüncülüğü Erol Doğan elde etti.

Kendisi de ata binen Vali Tekinarslan, ata sporu olan biniciliğin son yıllarda unutulmaya yüz tuttuğunu, bu nedenle böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Ata sporu olan biniciliğin tekrar hayat bulması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yıl ilki düzenlenen yarışların, gelecek yıllarda da devam ettirilmesini hedeflediklerini anlatan Tekinarslan, şöyle konuştu:

"Sınır hattımızdaki terör odaklarının, ülkemize dönük tehditkar varlıkları dolayısıyla Zeytin Dalı Harekatı öncesi sıkıntılı, kaygılı günler yaşıyorduk. Bu yıl şükürler olsun büyük Türk milletinin kahraman ordusu sayesinde devletimiz, milletimiz el ele bu terör belasını buralardan defetti. Bugün hudut hattımızda keyifle şenlikler yapıyoruz. Dünya da görüyor ki bu topraklarda at koşturmasını biz biliriz. 'At binenin, kılıç kuşananın' hesabı, eğer bulunduğunuz coğrafyanın, mensubu olduğunuz milletin özelliklerini biliyorsanız, dünya da bunu biliyorsa, burada huzur ve barış daim olur."

At yarışında dereceye girenler de altınla ödüllendirildi.