29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Zeytincilikte Tunus ve Türkiye iş birliği yapacak

Zeytincilikte Tunus ve Türkiye iş birliği yapacak - Zeytincilik sektöründe iş birliği yaparak ihracatta katma değeri artırmak isteyen Tunus zeytincilik sektörü temsilcileri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliğini ziyaret ettiİZMİR (AA) - Türkiye ve Tunus, zeytincilik sektöründe iş birliği yapacak.

23.02.2017 - 13:58

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinasyonunda, Tunus'tan zeytin üreticileri heyeti Türk zeytincilik sektörüyle iş birliği imkanlarını araştırmak üzere Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği (EZZİB) yönetimini ziyaret etti.

EZZİB Başkanı Davut Er, Tunus heyetiyle yaptıkları toplantıda, Tunuslu zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve ihracatçılarıyla iş birliği yapmak istediklerini belirterek, zeytin ağacının, doğası gereği her yıl aynı seviyede ürün vermediğine, bu açıdan iki ülkenin iş birliğinin, ihraç pazarlarındaki konumlarını güçlü kılacağına işaret etti.

Sofralık zeytinde 2015/16 sezonu ihracatının 58 bin 500 ton, zeytinyağı ihracatının ise 12 bin 754 ton seviyesinde kaldığını belirten Er, "Bu seviye son yılların en düşük düzeyde gerçekleşti. İnşallah içinde bulunduğumuz 2016/17 ihraç sezonunda, 10 yıllık ihracat ortalamalarını yakalayacağız. Sezonun geride kalan diliminde yaptığımız ihracat rakamları bu hedefimizi tutturacağımızı gösteriyor." diye konuştu.

Er, Türkiye'de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tescilli toplam 90 yerli zeytin türünün bulunduğunu ifade ederek, "Tescilli olmayanlarla beraber 200'den fazla zeytin çeşidi mevcut. Üretici sayımız ise 500 bin civarında. 2016 ürün yılında sofralık zeytin üretimimiz 430 bin ton, zeytinyağı üretimimiz ise 177 bin ton düzeyinde. Bu rakamlar, son 3 yılda elde edilen ürünlerin üzerinde. Türkiye son 12 yılda zeytin ağacı varlığı, 90 milyondan 170 milyona çıktı. Yeni dikilen ağaçlarımızın da ürün vermesiyle birlikte 2023 yılında 1,2 milyon ton sofralık zeytin, 650 bin ton da zeytinyağı üretmeyi hedefliyoruz. Böylece, en fazla sofralık zeytin ihraç eden ülke olurken zeytinyağında da ikinci ülke durumuna geleceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türk ihracatçılarla iş birliğine önem veriyoruz"

Tunus Tarımsal Kalkınma Bölge Ofisi Bitki Üretim Birimi Müdür Yardımcısı Ouled Seghaier Majid de zeytin sektörünün, Tunus'ta önemli rol oynadığını, toplam 6 milyon hektarlık arazilerinde 86 milyon zeytin ağacı varlığına sahip olduklarını ve zeytinciliği daha ileri taşımak istediklerini anlattı.

Zeytin üretiminde Türkiye'den sonra dördüncü olduklarını, son 10 yılda ortalama yıllık 180 bin ton zeytinyağı ürettiklerini belirten Majid, "Tunus'ta 300 civarı zeytinyağı ihracatçısı firmamız var. Dünya genelinde ihracatçılarla iş birliği yapmak istiyoruz. İş birliğimizin Türk ihracatçılarla olmasına büyük önem veriyoruz. İki ülke iş birliği yaptığı takdirde daha katma değerli ihracat yapmanın yolunu birlikte bulabiliriz." ifadelerini kullandı.