16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Zonguldak'ın kurtuluşunun 96. yıl dönümü

Zonguldak'ın kurtuluşunun 96.

21.06.2017 - 13:07
yıl dönümü

- Kentin düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzun Mehmet'i Anma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın kurtuluşunun 96. yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunduğu törende göndere Türk bayrağı çekildi.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, törende yaptığı konuşmada, kentte 100-150 yıl yetecek kömür rezervi olduğunu söyledi.

Ülkenin kömüre ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Akdemir, kömürle gelişen, büyüyen ve il olan Zonguldak'ın bugün kömür üretiminden vazgeçilerek küçültüldüğünü, insanların göç etmek zorunda bırakıldığını savunarak, "Kamu ve özel sektörün üretme imkanı var. Türkiye ekonomik krizlere sürüklenmemek için kendi doğal kaynaklarına dönmek zorundadır. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı var. Zonguldak'ı kurtarmak Türkiye'yi kurtarmaktır." dedi.

- Uzun Mehmet'i Anma Töreni

Zonguldak'ta taş kömürünü bulan kişi olarak bilinen Uzun Mehmet'in sahil yolundaki anıtına da çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Zonguldak havzasındaki taş kömürü üretim faaliyetlerinin önemli bir istihdam kaynağı ve ülkenin sanayileşmesinde çok önemli rolü olan demir çelik üretiminin de temel girdisi olduğunu söyledi.

Kurumda yıllardır çeşitli nedenlerle geciktirilmiş ana alt yapı yatırımlarına 2003 yılından itibaren hız verildiğini hatırlatan Eroğlu, "Bu kapsamda 2'si havalandırma kuyusu olmak üzere 5 derin kuyu tesis edilerek hizmete alınmıştır. Ayrıca yaklaşık 130 milyon ton rezervin üretime hazırlanması amacıyla ana kat hazırlıklarımızın önemli bir kısmı tamamlanmıştır. Kısa vadede bu katlarda üretim sürecine geçilmesi planlanmaktadır. Kent ve madencilik kültürü ve tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bilhassa kentimizde konuşlanan, Türkiye ve dünya ölçeğinde önemli bir yeri olduğuna inandığım 'Maden Müzesi' son yıllarda hayata geçirildi." diye konuştu.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de Zonguldak ve TTK'nın, üretim tarihinin en kötü dönemini yaşadığını savundu.

Demirci, 8 binin altına düşen işçi sayısıyla yılda 1 milyon tonun altında üretim yapabildiklerini söyleyerek, "Bu bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. Yılda yaklaşık 4 milyar dolarımız taş kömürü ithalatına gidiyor. Her fırsatta, 'İşçi alınsın, üretim artsın.' diyoruz. TTK, Zonguldak ve Türkiye kaybediyor. İnsanlar iş arıyor. Zonguldak göç ediyor ve yurt dışından Zonguldak'a kömür geliyor." ifadelerini kullandı.