20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Zonguldak'ta 15 Temmuz şehitleri hatıra ormanı

Zonguldak'ta 15 Temmuz şehitleri hatıra ormanı ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde "15 Temmuz ve Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı" oluşturuldu.

23.03.2017 - 18:24

Ereğli-Alaplı karayolu Kıyıcak mevkisindeki ormanlık alanda düzenlenen tören saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve şehitler için Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Vali Ali Kaban, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi Türkiye'de milli iradeye karşı gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sırasında şehit olanlar için hatıra ormanı kurulduğunu söyledi.

Vali Kaban,15 Temmuz'un akıllarda travma oluşturduğunu ve o travmadan sonra "Yenikapı" adıyla ifadesini bulan bir ruh ortaya çıktığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın ısrarla dile getirdikleri, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet hissiyatı, hakikaten büyük bir coşkuyu beraberinde getirdi. Bizim aradığımız, buna sebep olanın ne olduğu değil sonuç itibariyle hakikaten bu teklerden oluşan bir birlikti. Bu birliğin bir ifadesi olmak üzere vilayetimizin girişlerinde veya merkezinde büyük bir bayrak bulunmadığını tespit ettik. Gerekeni yaptık. Bu alanın ismi Bayraktepe olsun, buraya da yakıştı." diye konuştu.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel de 15 Temmuz ve Demokrasi Şehitleri Hatıra Ormanı oluşturulması yönünde sivil toplum kuruluşlarından talepler geldiğini ifade etti.

Şehitleri hatıra ormanı ile anmak istediklerini ve söz konusu alanda, Orman ve Su İşleri Bakanlığının talimatı ile 3 bin fıstık çamı, 500 defne, 300 şehriban 100 ıhlamur ve 100 erguvan olmak üzere toplam 4 bin fidanın toprakla buluştuğunu ifade eden Beşel, şunları kaydetti:

"Buradaki fidanlarımız şehitlerimizi temsil ediyor. Zonguldak olarak her zaman şehit ve gazilerimizin yanlarında olacağız, toplumsal hafızaya bir miras bırakmak, gelecek nesiller için vatan topraklarını kanları ile sulamış şehit ve gazilerimize olan minnetimizi kalıcı ve somut hale getirmek istiyoruz. Ormansız topraklar kuraklaşmaya mahkumdur. Dünyayı bekleyen çölleşme tehlikesine karşı en etkili çözüm ağaçlandırmadır. Ülkemiz ormanlık alanlarını arttırma yönüyle birçok Avrupa ülkesini geride bırakmıştır. Toprakların büyük bir kısmı ormanlık alandır. Ormanlar bir ülkenin akciğeridir, ülkelerin havasını temizler, insanların genç ve sıhhatli olmasına vesile olur."

Konuşmaların ardından, şehit aileleri ve yakınlarıyla birlikte alana fidanlar dikildi.

Törene, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler, TEMA yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.