28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Zonguldak'ta ÇED toplantısında gerginlik

Zonguldak'ta ÇED toplantısında gerginlik - Silis kumu ocağı ve cevher zenginleştirme tesisinin kapasite artırımıyla ilgili ÇED toplantısı, protesto nedeniyle yapılamadı - Kandilli Belediye Başkanı Aydın: - "Firmanın yatırım getirmesinden yanayız ama önce topraklarını kullandığı bu köylerin halkının güvenini kazanacak"ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde, silis kumu ocağı ve cevher zenginleştirme tesisinin kapasite arttırımıyla ilgili düzenlenmek istenen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı, protestolar sebebiyle yapılamadı.

20.07.2017 - 18:17

Özel bir firma tarafından Alacaağzı mevkisinde bulunan tesisin kapasite arttırımıyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün öncülüğünde bir kahvehanede "ÇED sürecine vatandaşların katılımını sağlamak, bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak" amacıyla toplantı düzenlendi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerinin tesis hakkında bilgi vermeye başladığı anda vatandaşlar tepki gösterince jandarma tartışmanın büyümesini engelledi.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Şube Müdürü Hakan Farizoğlu toplantının iptal edildiğini duyurdu.

- "Sağlıklı çalışma ortamını yaratsın"

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da 2010 yılından itibaren bölgede faaliyet gösteren şirketin çevreye verdiği zararların belgelendiğini, madencilik yapılmasına karşı olmadıklarını ancak şirketin mevcut kapasitesinin yarısına ulaşamadığını söyledi.

Aydın, "Sağlıklı çalışma ortamını yaratsın, halkın güvenini kazansın, tabii ki biz de şirketlerin çalışmasından yanayız. Bunun yanında firmanın bölgemize yatırımlarını getirmesinden yanayız ama önce topraklarını kullandığı bu köylerin halkının güvenini kazanacak." dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da gösterilecek tepkiden dolayı toplantı yerinin değiştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bundan önceki iki ÇED toplantısı Terzi köyünde yapılmıştı. Üçüncüsünün de Terzi köyünde yapılması gerekirdi. Bizim anladığımız kadarıyla Terzi köyündeki vatandaşlarımız bu şirketin doğaya, çevreye ve kendilerine vermiş oldukları zararı yakından gördükleri ve hissettikleri, o zararı birebir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerek maalesef valilik bu toplantıyı Gökçeler'e almıştır. Elbette Gökçeler hatta tüm Ereğli halkının da orada söz söyleme hakkı vardır. Ama asıl yasal olarak söz söylemesi gereken halk Terzi köyüdür."

Toplantı yerinde yaklaşık 1 saat bekleyen vatandaşlar, yetkililerin ayrılmasıyla alanı terk etti.