25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Züccaciyeciler ihracatta hedef yükseltti

Züccaciyeciler ihracatta hedef yükseltti - ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan: - "Sektör olarak ihracatta dünyada 6.

3.07.2017 - 11:05
sıradayız. 2016 yılında ihracatımız 4 milyon dolarlara ulaştı. 1,5 milyon dolara yakın da ithalatımız var. İhracat fazlası veren bir sektörün temsilcisiyiz ve 2017 yılının ilk yarısı 2016 yılıyla aynı seviyelerde gidiyor ama bu noktadan sonra ihracatımızın da ivme kazacağını düşünüyoruz" - "İhracatta dünya 6'ncılığından önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünya 4'üncülüğüne çıkmayı hedefliyoruz" - "Ev ve mutfak eşyaları sektöründe, ortalama 70 ülkeye ihracat yapan firmalara sahip olmanın yanı sıra artık sadece komşu ülkelerimizde değil, gelişmiş Avrupa ülkelerinde de markalarımızla mağazalaşma yapan bir konumdayız''

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, Türk züccaciye sektörünün ihracatta dünyada 6'ncı sırada bulunduğunu belirterek, 5 yıl içerisinde dünya dördüncülüğüne çıkmayı hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün devamlı büyüyüp, geliştiğini belirterek, markalaşma, inovasyon, tasarım ve tescilde atak yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, Anadolu'daki sanayi ve ticaret odalarında sektör olarak temsil edildiklerini ancak züccaciye ve endüstriyel mutfak ihracatçılar birliğinin kurulması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Bu kapsamda beklenen sayıda üye başvurusunun olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sektör olarak ihracatta dünyada 6. sıradayız. 2016 yılında ihracatımız 4 milyon dolarlara ulaştı. 1,5 milyon dolara yakın da ithalatımız var. İhracat fazlası veren bir sektörün temsilcisiyiz ve 2017 yılının ilk yarısı 2016 yılıyla aynı seviyelerde gidiyor ama bu noktadan sonra ihracatımızın da ivme kazacağını düşünüyoruz. İhracatta dünya 6'ncılığından önümüzdeki 5 yıl içerisinde dünya 4'üncülüğüne çıkmayı hedefliyoruz. Bu sektör, gerek üretim ayağında gerek pazarlama gerekse diğer bütün ticaretle ilgili çalışmalar ayağında her türlü bilgi birikim ve deneyime, insan kaynaklarına sahip.''

Erdoğan, iç pazardaki payın artırılması için 4-5 yıldır KDV indirim çalışmalarının bulunduğunu, yüzde 18 olan KDV uygulamasının yüzde 8'e düşürülmesinin hem doğru olacağını hem sektörü büyüteceğini hem de gelir ve vergi açısından daha faydalı olacağını dile getirdi.

- ''ÖTV'nin kaldırılması son derece doğrudur''

Cam, porselen ve metal mutfak sofra eşyalarından elektrikli ev aletlerine kadar çok çeşitli ürün grubunda hem üretici hem pazarlamacı hem de ithalatçı konumunda 450'yi aşkın üyelerinin bulunduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''2017 yılı başında elektrikli ev aletlerinde uygulanan yüzde 6,7 oranındaki ÖTV, beyaz eşya ile beraber çamaşır makinesi gibi büyük eşyalarla beraber kaldırıldı. Özellikle elektrikli ev aletlerindeki yüzde 6,7 ÖTV'nin kaldırılması veya uzatılmasını değil, tamamen uygulamadan kaldırılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü elektrikli ev aletlerinde katma değeri yüksek, yarı teknolojik ürün sayılıyor. Kilogram bazında ihracat fiyatlarını artırabilmemiz için özellikle teknolojik ürünlere yatırım yapan müteşebbislerimizi destekleyen ve önlerini açan politikaları izlememiz doğru olandır. Onun için hem aynı üründe ÖTV hem de yüzde 18 KDV'nin bu ürüne yatırım yapan ve bu üründen üreterek ülkemize katma değer sağlayan üreticilerimiz için çifte vergilendirme gibi bir şeydir. Bugüne kadar yapılan kaldırma işlemleri son derece doğrudur.''

- ''Ortalama 70 ülkeye ihracat"

Erdoğan, sektördeki firmalardan birisinin 100'e yakın ülkeye ihracat yaptığına işaret etti.

Hem ihracat hem de yurt dışında mağazacılık anlamında ciddi mesafe aldıklarını belirten Erdoğan, ''Ev ve mutfak eşyaları sektöründe, ortalama 70 ülkeye ihracat yapan firmalara sahip olmanın yanı sıra artık sadece komşu ülkelerimizde değil, gelişmiş Avrupa ülkelerinde de markalarımızla mağazalaşma yapan bir konumdayız.'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 2017 yılının ev ve mutfak sektöründe geçen yıla göre daha iyi geçeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.