16 Ekim 2021 Cumartesi / 10 RebiülEvvel 1443

İzmir usulü enginar dolması tarifi! Enginar dolması için enginar nasıl temizlenir?

İzmir usulü enginar dolması, MasterChef'in son bölümünde yarışmacılardan istenen yemek oldu. Bireysel dokunulmazlık oyununda mücadele edecek yarışmacılar, oyun öncesinde Somer şefin, İzmir usulü enginar dolması için verdiği tüyoları ve detayları dinledi. Enginar dolması için enginarın nasıl temizlendiği de merak edilen detaylar arasında yer aldı. Peki enginar nasıl temizlenir? İzmir usulü enginar dolması nasıl yapılır? İşte enginar dolması yapılışı ve tarifi

14 Ekim 2021 Perşembe 09:49 - Güncelleme: 14 Ekim 2021 Perşembe 09:49

MasterChef'te bireysel dokunulmazlık oyununda, yarışmacılardan istenen yemek İzmir usulü enginar dolması oldu. Enginarın temizlenişi de tarifin püf noktalarından biri oldu. Somer şefin özel tarifi ile hazırlanmış İzmir usulü enginar dolması tarifi ve yapılışı, programı izleyenler tarafından merak edildi. Peki Enginar dolması için enginar nasıl temizlenir? İşte İzmir usulü enginar dolması tarifi

MasterChef Türkiye yarışmasının yayınlanan son bölümünde jüri üyeleri, yarışmacılardan enginar dolması yapmalarını istedi. İzmir usulü enginar dolması tarifi için enginarı iyice temizlemek gerekiyor. İşte yapraklarının tamamını koparmadan enginarın orta kısmındaki dikenlerin temizlenişi ve enginar dolmasının iç malzemeleri...

İZMİR USULÜ ENGİNAR DOLMASI İÇİN MALZEMELER

4 adet enginar (taze, çiçek enginar)

1 çay bardağı pirinç

1 demet dereotu (ince doğranmış)

3-4 dal taze soğan (ince doğranmış)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

½ çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

ENGİNAR DOLMASI İÇİN ENGİNAR NASIL TEMİZLENİR?

Öncelikle enginarları yıkayın ve saplarını çiçeğine en yakın yerinden kesin.

Sapların en etli kısımlarının kabuklarını soyun ve bir kenara alın, pişirirken bu kısımları da tencereye ekleyerek kullanabilirsiniz.

Ardından enginarı yan yatırın ve üstteki kısmından 2 parmak kadarını kesin.

Böylece yaprakların dikenli uçları gitmiş olacak.

Ortasından başlayarak birkaç sıra yaprağını çekerek koparın ve göbek kısmında yer alan tüylü kısmı da bir kaşık yardımıyla oyarak temizleyin.

Enginarı bu şekilde hazırladıktan sonra tuza batırdığınız yarım limon ile içini ve yapraklarını güzelce ovun ve içini hazırlarken kararmaması için temizlediğiniz enginarları limonlu suda bekletin.

İç harcı için gereken tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.

İZMİR USULÜ ENGİNAR DOLMASI NASIL YAPILIR?

Hazırladığınız iç harcı ile temizlenmiş enginarların yapraklarının arasını ve ortasını doldurun. Doldurduğunuz enginarları yayvan bir tencereye dizin. Enginarların yarısına gelecek kadar da sıcak su doldurun ve tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını açıp pişmeye bırakın.

Kaynamaya başlayınca altını kısın ve bu şekilde 20 dakika kadar daha pişirin.

Piştiği tencerede soğumaya bırakın. Dolmalar ılıklaştıktan sonra üstlerine zeytinyağı gezdirin ve bir servis tabağına alın. Taze doğranmış dereotu serperek servis edin.

SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Limon

Yumurta

Et suyu

Limon ve yumurtayı çırpıp kaynattığımız et suyu ile temperleyerek sos haline getiriyoruz.