Sosyolojik travmalar nasıl aşılır?
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
-
20.04.2024
Osmanlı'nın son döneminde hem padişahın hem de imparatorluğun varlığı için canını vermeye hazır olan devlet erkanının cevabını aradığı soru, çöküşün nasıl durdurulabileceğiydi. Sultan II. Abdülhamit, eli kalem tutan her aydın ve alimden önerilerini yazmasını istedi. Bunlardan Deli Nusret namındaki alim, devletin karşı karşıya olduğu sıkıntının asıl kaynağının “kaht-ı rical” olduğunu yazdı...
Türkiye'de kutuplaşmanın kökleri
Doç. Dr. Burcu Zeybek/İstanbul Üniversitesi İletişim Fa
-
19.04.2024
Kutuplaşmanın demokratik siyaset ekosistemine yönelik olumsuz etkilerinin yanında, merkez veya ılımlı pozisyonları tahrip etme özelliği vardır. Bu da aşırılığın ana akım hâline gelmesine neden olur. Siyah ve beyaz dışında hiçbir renk gözlere görünmez.
Türkiye'nin pro-Filistin politikası kimleri rahatsız etti?
Prof. Dr. Metin Aksoy/ Selçuk Üniversitesi Rektörü
-
19.04.2024
Ak Parti iktidarının Filistin davasına sahip çıkmadığı yalanının kullanılmasının amacı açıktır: Filistin davasına koşulsuz destek veren Ak Parti iktidarının içeriden sarsılması. İran nezdinde ise temel hedef İslam dünyasının ve ümmetin birincil aktörü olarak öne çıkan Türkiye'nin bu konumunun tasfiye edilmesi.
Çin-Rusya-İran işbirliği: Sınırlı mı, geniş kapsamlı mı?
Dr. Mustafa Tüter/ Akademisyen, Yazar
-
18.04.2024
“Yeni Soğuk Savaş” söyleminin dayanağını oluşturan Rusya-Çin-İran “ittifakı” gerçekte bir ittifak değil genişleyen bir işbirliği. Aralarında giderek gelişen işbirliğinin doğası esasen ideolojik değil pragmatik. Büyük güçler arasında global uzlaşı yeniden uluslararası etkileşimleri belirleyen ana örüntü haline gelmediği sürece İran'ın Doğu'yla entegrasyon yönündeki tercihleri ve Çin-Rusya-İran işbirliğinin gelişimi hızlanarak devam etme eğiliminde.
"Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada Ortodoks!"
Murat Güzel
-
17.04.2024
Hüsamettin Arslan Türkiye'deki entelektüel hayatın monopolist yapısını şöyle anlatıyor: “Ülkemizdeki entelektüel statükonun aktörleri, kendi toplumlarının mirası olan entelektüel statükoya, epistemik merkez adına karşı çıkarlar; onlar kendi toplumlarının marjinalleri, İngilizce, Almanca konuşan statükonun sözcüleridirler. Ülke içinde muhalif, uluslararası arenada ortodoksturlar. İçeride isyan, dışarıda boyun eğme.”
17.04.2024
Gazze soykırımından odak kaydırma: İsrail-İran çatışması
Prof. Dr. Ramazan Erdağ/ Eskişehir Osmangazi Üniversite
BM Güvenlik Konseyi'nin İran'ın misillemesinin ardından gerçekleştirdiği acil toplantıda ABD, Fransa ve İngiltere'nin tartışmasız bir şekilde İsrail'i desteklemesi, İsrail'in İran'ın Şam büyükelçilik yerleşkesini hedef alan saldırılarını görmezden geldiklerini gösterdi. Rusya ve Çin'in ise İsrail'in büyükelçilik saldırılarına Batı'nın sessizliğini ikiyüzlülük olarak tanımladı. Ama en nihayetinde BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik işgal ve soykırımına ilişkin olarak aldığı acil ateşkes kararının uygulanmaması gündemden düştü. Şimdi ana gündem İsrail'in güvenliği.
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
İran neden; saatte 180 km hızla giden, saatler sonra İsrail'e ulaşacak olan, hiçbir hasar kabiliyeti bulunmayan, hatta başlığında mühimmat taşıyıp taşımadığını bile bilinmeyen, tabiri caizse gürleyen ama yağmayan düşük nitelikli saldırı araçlarını kullandı? Bu saldırı araçlarının teknik nitelikleri hakkında önceden bilgi vererek İsrail'i uyardı? Hava taaruzunda kullandığı 331 adet farklı türdeki saldırı araçlarından 7 tanesini İsrail demir kubbesinden geçirebildi de, diğerlerinin İsrail tarafından düşürülmesine izin verdi? Peşin bir ‘yenilgi' yaşamayı kabul ederek böyle teatral bir hava saldırısını gerçekleştirdi?
En çokOkunanlar
Okuyucularımız tarafından en çok okunan yazılarımız.
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
30.03.2024
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen
15.04.2024
Acem oyunu
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz
5.04.2024
Entelektüel pandemi ve yükseköğretim
Prof. Dr. Durmuş Günay/ Maltepe Üni
6.04.2024
31 Mart yeni bir siyasi milat mı?
Dr. Murat Yılmaz/Siyaset Bilimci
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
3.04.2024
Kızaran sadece Türkiye haritası mı?
Emin İleri – Gazeteci, Siyasal İletişimci
CHP'nin bile hala inanamadığı bu seçim sonuçlarının şöyle olumlu bir tarafı var: Uzun süredir ülke ile ‘duygusal kopuş' yaşayan kimi seçmen için bir umut vesilesi oldu. Tekrar kendilerini ‘buralı' hissetmeye başladılar. ‘Çomar Anadolulu' birden irfan sahibi Anadoluluya dönüştü. CHP'nin bu durumu nasıl yöneteceği ve AK Parti'nin küskün seçmenini ne şekilde tekrar yanına çekeceğini bekleyip göreceğiz.
3.04.2024
Boğazlardan kazancı artırmak mümkün
Umur Uğurlu/Uzakyol Kaptanı, Deniz Lojistiği Yöneticisi
2023 yılı içinde Boğazlarımızdan toplamda 621milyon 638 bin 378 gross ton yaklaşık 39 bin gemi geçtiği; bunların 23 bin 113 adedinin uğraksız olduğu ve 4 bin 770 adedinin 200 metre ve üzerinde olduğu dikkate alınırsa, uygulayamadığımız yeni Altın Frank değeriyle çok kaba bir hesapla asgari 1 milyar USD kaybımız olduğu belirlenebilir.
3.04.2024
Arap-Acem rekabeti ve Şuubiyye
Murat Güzel
Maşallah Nar, Şuubiyye hareketini sadece ideolojik bir hareket olarak yorumlamıyor. Bu hareketi ekonomik ve sosyo-politik açıdan irdeleyen yazar, mevali meselesini de geniş bir tarihsel süreçte ele alıyor.
2.04.2024
Davalar kaybetmez
Dr. Hülya Bulut/ Yazar
CHP, PKK ile iş birliği yaparak Kürdistan, özerklik, yerel yönetimlerde tavizler gibi başlıklarda güya bugünü kurtararak 2028'e hazırlandığını düşünedursun… AK Parti, Türkiye'nin yarınlarını bugününe feda etmedi. Evet seçmen her zamanki ferasetiyle bir mesaj verdi, ama mesajı alan ve gereğini yapacak olan milletin adamı davasını da yürütecektir.
2.04.2024
Habermas'tan Zizek'e Batılı filozofların tutarsızlığı
Prof. Dr. İsmail Şahin/ Bandırma Onyedi Eylül Üniversit
1.04.2024
Kaybedince makarnacı, kazanınca bilinçli seçmen
Faruk Önalan/ Yazar
Kaybedilen her seçim sonrası seçmene hakarete varan ifadeler kullanan ya da oyların çalındığına dair söylemlerde bulunan kesimde şimdi tam tersi bir durum hakim. Artık duymaya bıktığımız “Suriyeliler kanunsuz oy kullandı”, “x plakalı araç oy taşıdı”, “elektrikler bilerek kesildi” ve benzeri söylemler, muhalefetin oy oranları artınca bıçak gibi kesildi.
Kaybettirme siyaseti ve YRP
Prof. Dr. Mazhar Bağlı/ Akademisyen, Yazar
Moskova saldırısı ve yükselen DEAŞ-Horasan tehdidi
Dr. Necdet Özçelik/ Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyes
Yeni bir tartışma: Orta güçler ve dünya düzeni(sizliği)
Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney/ Milli İstihbarat Ünive
Yeni bir biyoetik mümkün
Murat Güzel