Tüm Yazarlar
Ata Özkaya Yazıları
Hakkaniyetli çözüm arayışları
Ata Özkaya
Libya, Suriye, Filistin sorunları, dünyada uluslararası politika düzleminde karar vericilerin hazırladıkları, uygulayageldikleri jeostratejik, jeoekonomik, sosyo-kültürel planlar uyarınca birbirlerine eklemlenmektedir.
IMF çözüm müdür?
Ata Özkaya
İktisat biliminde her zaman olacağı varsayılan “harika fabrikaların” aslında politika yapıcılar ve ehil-işgücü gayret göstermez ise varolmayacağını dolayısı ile gelecekte “geçmişin ürünlerini” satabilmek için hantal üretim yapınızı IMF'den talep edilen kaynaklar ile devam ettirmenizin hiçbir ek katma değer getirmeyeceğini göz önüne almanız gerekmektedir.
Pandeminin ardından küreselleşme ve yeni insan
Ata Özkaya
Küreselleşmeye alternatif görüşler bütünü, gelecek tasarımı ulus devlet fikri temelinden çıkabilir mi? Alternatif olması mümkün değildir fakat şekil vermesi ihtimal dahilindedir, çünkü dünya geçtiğimiz 40 yıl içerisinde bu tercihi de geride bırakmıştır.
Küresel salgın: Ekonomide risk mi yoksa belirsizlik mi?
Ata Özkaya
Covid-19 salgınının yarattığı etkiler insanların çok az bilgi ve yüksek tehdit algılamasından başlangıç alarak herkesi “belirsizlik altında karar alma” sorunu ile karşı karşıya bıraktı. Finansal piyasalarda çok sert sapmalar meydana geldi. Peki, küresel ekonomi, ülkemiz ekonomisi bu durumdan nasıl etkilenecek?
Suriye sorunu ve göç hareketinin geleceği
Ata Özkaya
Türkiye ve Rusya açısından askeri gerginliğin ve çatışma sürecinin devamı iki ülkenin refah hanesine kayıp olarak yazıldığından zirveden bir süreliğine sükunet telkini çıkmıştır. İki ülke bir süre daha birbirini tartmaya devam edecektir. Jeopolitik, jeostratejik ve jeoekonomik sıkışmışlık, coğrafyanın hesaba katılması ve kazanç düzlemi çeşitlendirilerek aşılmalıdır.
Koronavirüs'ün küresel ekonomik büyümeye etkisi olur mu?
Ata Özkaya
Çin zaten önümüzdeki dönemde, ekonomisinin hantal kabuğundan, orta seviye teknolojik üretim liderliğinden sıyrılarak bilgi hiyerarşisinde daha üst seviyelere tırmanmak istemektedir. Koronavirüs'ün küresel ekonomi ve ticareti etkileyeceği kanal işte burasıdır. Yoksa, dünyanın yüksek bilgi ve teknolojiye sahip üretim yapan sanayi sektörleri kuşağında bir etkilenme yaşanmayacaktır.
İktisadi yoğunlaşma ve deprem gerçeği
Ata Özkaya
Marmara iktisadi altbölgelerindeki ehil insan kaynağı, iç bölgelerimizde iktisadi orta-uzun dönem yatırım planları ve yeni sanayi sektörlerinin yaratılması ile beraber taşınabilir. Bu yolla en azından Çin'in Kuşak-Yol ile ülkemize uzanarak kobilerin iktisadi gelişmesini zedeleyebilecek etkilerini minimize edebiliriz.
iktisadi yoğunlaşma teorisi ve deprem ekonomisi
Ata Özkaya
Neden Türkiye’de iktisadi yoğunlaşma, coğrafi olarak deprem ivmesinin yüksek olduğu hatlardadır? Bu sorunun cevabını bulmak için 1960’lara gitmemiz gerekmektedir. O yıllarda ekonomi politikaları enerji kapasitesini yükseltmek amacını gütmekteydi ve daha sonra gelecek hükümetleri sınırlayacak bir enerji politikası ortaya çıktı: Doğu Anadolu’da baraj inşa edip elektrik enerjisi üretmek ve binlerce kilometrelik nakil hatları ile bu enerjiyi Marmara’ya taşımak.
Türkiye’nin etrafındaki gerilim hatları:Çok boyutlu Yaratıcı Yıkım
Ata Özkaya
Akdeniz’de Gordion düğümü
Ata Özkaya
Libya ile yapılan MEB antlaşması, üzerinde tasarrufta bulunacağımız su kütlesinin hatlarını belirlemiştir. Ancak, Hükümetimizin bu su kütlesinin nasıl olup da ekonomik değer üretebilir hale getirileceğini araştırıp tespit etmesi gerekmektedir. Çin’in “Kuşak-Yol” projesi ile Doğu Akdeniz sularını kullanacağı düşünüldüğünde, ne tip katma değer faaliyetlerinin bulunabilineceğine dair bir perspektif elde edilebilir.
Küresel kent isyanları
Ata Özkaya
İspanya’daki bağımsızlık hareketi, Fransa’daki “Sarı Yelekliler”in talepleri ve Hong Kong’taki halk hareketleri, diğer ülkelerdekinden farklı değerlendirilmelidir. Buralardaki hareketler refahın merkezinde meydana gelirken, diğer ülkelerdeki toplumsal isyanlar daha ziyade refah isteme şeklinde düşünülmelidir.
İslam mantığı matematik modellemesi ve olasılık teorisi
Ata Özkaya
İslam mantık yapısı, önermeyi “madde” ile “şekil” yönünden inceleme yolunu geliştirmiş olması sayesinde önermeleri sadece “şekil” yönünden incelemeyi esas edinen Batı mantık yapısından daha verimlidir. Bunun da kökeninde yatan neden İslam mantık yapısının “varlık” kurgusunun Batı mantık yapısının “varlık” kurgusundan farklı olmasıdır.