Tüm Yazarlar
Eldar Hasanoğlu Yazıları
Azerbaycan'ın Filistin meselesine yaklaşımı
Eldar Hasanoğlu
Azerbaycan İsrail'in bölgedeki işgalini meşru saymamakta, bir devlet olarak Filistin'in kendi toprakları üzerindeki egemenlik hakkını desteklemektedir. Durum böyleyken Türkiye kamuoyunda kafa karışıklığına sebep olan ve Azerbaycan'ı karalayan iddiaların belli hedeflere matuf olarak belirli mahfillerin etkisiyle maksatlı olarak üretildiği anlaşılmaktadır.
Koltuğunu korumak için savaşı uzatmak istiyor
Eldar Hasanoğlu
Netanyahu koltuğunu korumak ve aleyhinde oluşan toplumsal eleştirilerden yaka kurtarmak için ya Gazze'yi boşaltıp İsrail'e ilhak edecek ya da olabildiğince savaşı uzatmaya çalışacaktır. Nitekim Gazze halkının Sina Yarımadası'na gönderilmesi hususunda Mısır yönetimiyle bazı temaslar yapıldığı basına yansımıştır. Her ne kadar Hamas Gazze'yi bırakmayacağını açıklasa da, şartların gün geçtikçe daha da zorlaşması sivil halk nezdinde bu teklife yönelik temayül doğurabilir.
Türkiye'de Yahudilik çalışmalarında karşılaşılan zorluklar
Eldar Hasanoğlu
Kaynak sorunu ve İbranice bilme zorunluluğundan sonra Yahudilik çalışmalarında karşılaşılan zorluklardan biri de amatör araştırmacılar ile profesyonel uzmanlar arasında yaklaşım farklılığından doğan fikri uyumsuzluğun sosyal zemine indirgenmesidir. Amatör araştırmacılar Filistin davasına sahip çıkma saikiyle hareket etmektedir. Metodolojik kaidelere bağlı olmayışları onlara geniş bir serbestlik tanımakta, zihinlerinde var olan yargıya muvafık söylemleri sağlamlık ve tutarlılık testine tabi tutmadan kabul etme rahatlığı sunmaktadır.
İran'ın Azerbaycan hazımsızlığı
Eldar Hasanoğlu
Ermenistan ile giderek sıkılaştırdığı ilişkileriyle Azerbaycan'a gözdağı vermeye çalışan İran, bölgeye yönelik dış politikasını neredeyse Erivan'la birlikte düzenlemektedir. Bu da Ermenistan'ın Azerbaycan aleyhinde gerçekleştirdiği girişimlerinde İran'ın payının olduğunu akla getirmektedir.
Hıristiyanların antisemitizm tarihi
Eldar Hasanoğlu
Hıristiyanlık kendisini Yahudi karşıtlığı üzerine kurgulamıştır. Hıristiyanların Yahudi karşıtlığı teolojik ve sosyo-ekonomik sebeplere dayanır. Teolojik sebep olarak, Yahudilerin İsa Mesih'i çarmıha germesi gösterilir. Sosyo-ekonomik sebep ise Yahudilerin meslek sahibi olarak zenginleşmeleridir. Tefecilikle meşgul olmalarından dolayı Yahudiler kralların gözünde "soyulması gerekenler" olmuş, savaşları finanse etmek veya hazineyi doldurmak için sürekli Yahudilerin malvarlığı ellerinden alınmıştır. 1265'te Londra Soykırımı'nda binlerce Yahudi katledildi. 1290'da Kral I. Edward'ın Kraliyet Sürgün Fermanı ile Yahudiler İngiltere'den tamamen kovuldu. Bu tarihten itibaren 1656'da Yahudilerin geri dönüşlerine izin verildiği Oliver Cromwell dönemine kadar İngiltere topraklarında Yahudilerin varlığına ilişkin hiçbir kayıt bulunmamaktadır. Bazı tarihçiler ise 1290 sürgününün ardından İngiltere'de de gizli Yahudilerin varlığından bahsederler.
Bu talepler Duque'yi aşar
Eldar Hasanoğlu
Kolombiya'da pandemi nedeniyle kamu gelirlerinin ciddi oranda düştüğü bir dönemde Duque yönetiminin vergileri arttırmadan alt gelir gruplarına finansal destek sağlaması ve sağlık sektörüne yatırım yapması imkansıza yakın olarak değerlendiriliyor. Ayaklanmaların dördüncü haftasına yaklaşılırken Duque yönetimi ve Ulusal Grev Komitesi sadece bir talep üzerinde anlaşabildi. 19 Mayıs günü yapılan resmi açıklamaya göre 010 sayılı sağlık reformu yasa tasarısı Kongre'de yapılan komisyon oylamasının ardından rafa kaldırıldı.
İsrail’de Müslümanlar yönetime ortak olma yolunda
Eldar Hasanoğlu
İsrail’de gelinen nokta, ülkenin siyasi hayatında artık Müslüman Arap nüfusu da hesaba katma döneminin gelip çattığını ortaya koymaktadır. 13 koltuk kazanan Müslüman Araplar ülkede yüzde 20’den fazla bir kitleye sahiptir ve bu kitle ilerleyen süreçte performansını yükseltince daha fazla koltuk kazanabilir. Bu da, İsrail’in sonraki hükümetlerinde onlara da yer verme zorunluluğunu getirecektir.
İslam dünyasında Yahudilik çalışmalarının tarihi seyri 
Eldar Hasanoğlu
İslamiyet Yahudiliği vahiy kaynaklı bir din kabul etmiş ve Hz. Musa’ya (a.s.) verilen Tevrat’ın ilahi aslını onaylamıştır.
Hıristiyan Siyonizmi
Eldar Hasanoğlu
Hıristiyan Siyonistler, inanç olarak Hıristiyan doktrinlerini benimseyen ve Yahudiler için atalarının topraklarında bir Yahudi devletinin kurulması gerektiği fikrini taşıyan insanlardır. İngiliz din adamı, İngiltere’nin Viyana sefaretindeki vaiz William Hechler (1845–1931), formel olarak Hıristiyan Siyonizmi’nin kurucusu ve ilk Hıristiyan Siyonist sayılır.
Adnan Oktar-İsrail ilişkisi bağlamında Nuhilik
Eldar Hasanoğlu
Son günlerde yaşanan gelişmeler, dikkatleri Adnan Oktar’ın yurtdışı bağlantılarına çevirdi. Neredeyse dünyanın her ülkesine erişmiş olan bu geniş ağı tüm boyutlarıyla kapsamak çok kolay olmayacaktır.