Tüm Yazarlar
Serhan Afacan Yazıları
Moskova ile makas açılıyor
Serhan Afacan
Aleksey Yerhov ‘Suriye ordusu kendi topraklarının her bir karışını geri alma kararı verdi' diyerek Ankara ile Moskova arasındaki makasın ne kadar açıldığını gözler önüne serdi. Bu noktadan sonra, Astana ortakları arasında yeniden güçlü bir ortak zemin beklemek gerçekçi olmayacaktır.
İran’daki benzin protestolarının yapısal ve konjonktürel boyutları
Serhan Afacan
Yaptırımlar İran’ın başat problemi değil. Direniş Ekonomisi adı altında bir ekonomi politikası yürüten İran petrole bağımlığını azaltarak kırılganlıklarından kurtulmaya çalışıyor. Ancak bir yanda da İran’ın önemli alt yapı eksiği, bunu gidermek için milyarlarca dolar yabancı yatırıma duyduğu ihtiyaç ve ABD baskısının hafiflediği koşullarda dahi potansiyel yatırımcıları düşündüren İran’daki hantal bürokrasi sorunu var.
iran’ın ‘dişe diş’ yaklaşımı sonuç vermiyor
Serhan Afacan
İran Ortadoğu’da halihazırda elinde bulundurduğu güç alanlarında derinleşmeyi ya da cari krizlerin çözümüne etkin katkıda bulunarak hasımlarının sayısını azaltmayı seçebilir. İran’ın “dişe diş” yaklaşımının sonuç vermediği ortada ve sürekli kriz alanlarından güç devşirmeye çalışmanın yıkıcı sonuçlarına dair Ortadoğu’nun yakın geçmişinde vahim örnekler bulunuyor.
ABD-İran çekişmesi ve asimetrik gerilim
Serhan Afacan
ABD, İran’ı elden geldiğince baskılayarak yıpratma amacında, İran ise ekonomik, siyasi ve elbette toplumsal anlamda gardı düşmeden dişini gösterme uğraşında. Ez cümle İran “Ben yanarsam bölge de yanar ve dünya bundan azade kalamaz” diyor. Bölgedeki gidişatın vahametini en iyi gören iki ülke ise Türkiye ve Irak.
Ortadoğu’da sırada ne var?
Serhan Afacan
ABD’nin Suriye’den çekilme kararının en çok tedirgin ettiği ülkelerden biri İran. Çünkü İran, krizi yalnızca bir dış politika konusu olarak değil, aynı zamanda bir ulusal güvenlik meselesi olarak değerlendiriyor. Bir yandan Suriye’yi “kaybetmenin” bölgede kendisini daha da yalnızlaştıracağını düşünürken diğer yandan da Suriye’den sonra hedefin kendisi olduğunu söylüyor.
ABD, İran’a yaptırımlardan vazgeçer mi?
Serhan Afacan
Birkaç istisna dışında üçüncü devletlerin çoğu Trump’tan İran konusunda Kuzey Kore’ye gösterdiğine benzer manevra beklemektedir. Ancak nükleer silaha ve arkasında Çin gibi bir gücün koşulsuz desteğine sahip olmayan İran’ın durumu K. Kore’den farklıdır. İran’ın en büyük avantajı Güneybatı Asya’daki birçok ülkeyi etkileyen stratejik konumudur.