Tüm Yazarlar
İlhan İlkılıç Yazıları
Aşılayamadıklarımızdan mısınız?
İlhan İlkılıç
Aşı olmayanların oranı yüksek seviyede kaldığı müddetçe toplumsal bağışıklığa ulaşılamayacak ve hastalık belki hiçbir zaman tam anlamıyla yok olmayacaktır. Covid-19 enfeksiyonunun yaygın bir şekilde seyretmesi başka varyantların oluşmasına yol açacak ve delta varyasyonunda olduğu gibi mevcut aşılar yeni varyantlara daha az etki edecek ya da hiç etki etmeyecektir.
'Robot olmuşsun ama adam olamamışsın!'
İlhan İlkılıç
Yapay zeka sistemlerinin tıp alanında kararları belirlemesi ahlaki bir eylem olarak anlaşılabilir mi? Eğer yapay zeka sistemleriyle çalışan makineler teşhis ve tedavileri belirleyecekse bu eylemden ahlaki bir özne olarak sorumlu tutulabilirler mi? Robotların bir insanda olduğu gibi duyguları, vicdanı ve kendi varlığının şuuru olmayacaktır. Dolayısıyla duygularının sesini dinlemesi ve vicdanının ölçüsünü kararlara aktarması söz konusu değildir. Ahlaklı davranmak sadece karşıdaki kişi için faydalı olan davranışı seçmek değil, aynı zamanda gerektiğinde kendi aleyhine olabilecek davranışları da tercih etmeyi içine alır.
'Robot-hekim gelse yaram azdırır'
İlhan İlkılıç
Acaba büyük verinin tıpta yaygın olarak kullanılmasıyla hekimlerin daha fazla bilgiye, daha hızlı bir şekilde ulaşması ve yapay zekanın teşhis ve tedavi süreçlerine daha fazla müdahil olması yaralarımızı da hızlı bir şekilde saracak mıdır? Yoksa mevcut yaralar daha da azacak veya yeni yaralar ortaya mı çıkacaktır? Bir normatif kavram olarak mahremiyet tıp ahlakının kadim geleneğinde her zaman var olmuştur. Mahremiyetin ihlal edildiği bir hasta hekim ilişkisi düşünülemez ve mümkün değildir. Fakat büyük veri ve yapay zeka sistemlerinin tıpta başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için, hastanın verilerinin dijital ortama yüklenmesi gerekir.
Hekimden sorma, Robodoc'tan sor
İlhan İlkılıç
Tıp alanında yapay zeka ile çalışan makinelerin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla bir gün bu makineler hekimi bilimsel bilgi ve tecrübi bilgi noktasında geçerek, ondan daha fazla danışılabilecek konuma gelebilir mi?