Tüm Yazarlar
Orhan Özçatalbaş Yazıları
Yeni normalin yenisi: Doğru tarım öğrenimi
Orhan Özçatalbaş
Doğruluğu kanıtlanmış tarım ve kırsal alan bilgilerini kente yaymak konusu üzerinde önemle durmak bugün büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Buna göre kentsel yayım konusu Covid-19 sonrası yeni normal dönemin önemli bir gündemi olacak ve pek çok yönüyle tartışılacaktır.
Hobi bahçesi kuralım ama nerede?
Orhan Özçatalbaş
“Mutlak” kamu yararının söz konusu olduğu tarım toprakları üzerinde, amaç dışı kullanıma neden olacak girişimlerin hoş karşılanması ve tarım topraklarını tehdit eden tasarruflara izin verilmesi mümkün değildir. Hobi bahçeleri konusunda kamu faydasını esas alan mevzuatla birlikte, insan ve toplum sağlığına yönelik etkileri de gözeten “dengeli ve kalıcı sürdürülebilir çözümler” üreten stratejilere ihtiyaç bulunuyor.
Covid-19 BM'yi sınıyor mu sallıyor mu?
Orhan Özçatalbaş
FAO, 2000-2015 döneminde “Aşırı yoksulluğun ve açlığın yok edilmesini”ni ilk hedef olarak belirlemesine rağmen bu süreci inşa edememiştir. Artan nüfus, küresel ısınma ve pandemi gibi sorunlar dikkate alındığında, veriler 2015-2030 döneminde de FAO'nun bu temel insanlık sorununun çözümünde başarısız olacağını göstermektedir. Salgının getirdiği şartlar BM Dünya Sağlık Örgütü ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün ortak çalışmasını zorunlu kılmaktadır.
Paniğe gerek yok, buğday üretiminde artış bekliyoruz
Orhan Özçatalbaş
Küresel ölçekte, pandeminin ortaya çıkışıyla birlikte gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tarım ve gıda ürünlerine olan talep artışı yağmaya kadar giden kargaşayı ortaya çıkarmış ve kıtlık korkusunu gözler önüne sermiştir. Ulusal Hububat Konseyi'nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan raporu ise Türkiye'nin 2019/2020 üretim döneminde buğday üretiminin uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 4 artacağını göstermektedir.