Tüm Yazarlar
Tayfun Uzbay Yazıları
Aşıların ilk versiyonlarına nasıl güveneceğiz?
Tayfun Uzbay
Bugün emniyetle kullandığımız birçok aşının ilk versiyonlarının bazı kişilerde önemli yan etkiler oluşturduğunu, buna rağmen birçok kişinin de hayatını kurtardığını ve zamanla geliştirilerek daha emniyetli formlarının kullanıma sunulduğunu unutmamak gerek. Aşının güvenliği ve koruyuculuğu ile ilişkili durum zaman içinde netleşecek.
Yeni bir dalga daha yıkıcı olabilir mi?
Tayfun Uzbay
Salgınlarda sadece ikinci dalga değil başka izleyen dalgalar da olabilir. Bu virüsü yeni tanıyoruz. İlk dalgayı atlatan ülkelerde izolasyon ve hijyene dikkat edilmediğinde yer yer alevlenmeler ortaya çıktığını gördük. Ancak bu ataklar ilk dalga gibi yıkıcı seyretmedi. Beklenen, insanların koruma tedbirlerine uyum sağlaması, sağlık sisteminin daha rahat çalışması ve virüsün etkisini azaltması ile gelecek dalgaların etkisini kaybetmesidir.
Covid-19 aşısı bulunmasa bile zamanla sönümlenecek
Tayfun Uzbay
Dünya çiçek, veba, kolera, tifo ve tifüs gibi birçok öldürücü salgın yaşadı. Bilim bunların tümüne bir çare üretti. İnsan ömrü ve hayat kalitesi çok arttı. Bu yayılma hızı ve öldürme oranına sahip bir virüs enfeksiyonu çiçek hastalığı ile mukayese bile edilemez. Son 10-15 yılda görülen domuz gribi, kuş gribi ve benzeri başka salgınlardan çok da farklı değil.