Tüm Yazarlar
E. Sare Aydın Yazıları
Ya savaşı durdurun ya kapıları açın!
E. Sare Aydın
Türkiye, Avrupa'nın güvenlik sınırını sağlayan bir tampon bölge değildir. Avrupa'nın güvenliği, Türkiye'nin Suriye ile olan sınırından başlar. Çünkü, Ankara protokolü ve Brüksel Anlaşması ile Türkiye AB'nin bir parçası olmuştur; bir bakıma Avrupa'nın kara ortağıdır. Dolayısıyla Türkiye'nin yaşadığı mülteci krizi esas itibariyle Avrupa Birliği'nin de krizidir.
Kadın varsa demokrasi var!
E. Sare Aydın
Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişimi için kadınların da siyasette söz sahibi olması gerekmektedir. Günümüzde sosyal ve çalışma hayatında, kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması konusunda destekleyici bir atmosfer oluşturulurken, maalesef bunun siyasete yansıması daha kısıtlı olmuştur.
Batı’nın İslamofobi ve kadın okuması
E. Sare Aydın
Gerek terör örgütleri tarafından gerekse Batı medyası tarafından İslam’ın yansıtılış şekli indirgemeci yalandan ibarettir. Bu kültürel emperyalist yalanla mücadele etmenin ilk yolu İslamofobinin nefret suçu kapsamına alınması için uluslararası kamuoyunun oluşturulmasıdır.
Liderlik ve gençlik
E. Sare Aydın
Türkiye nüfusunun büyük bir oranını oluşturan gençler sunacakları katkılarla Türkiye’nin demokratik kalkınmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayacaklardır. Bu yolda atılacak adımlardan belki de en önemlisi meclisin kapılarını seçmen olduğu kadar seçilen olarak da açmaktır.
Entegrasyon ne zaman başlıyor?
E. Sare Aydın
Türkiye, sığınmacılara sunulan fiziksel imkanlar ve mevcut hizmetler kadar, daha fazla ekonomik ve sosyal yaşam ortamı ve toplumsal uyum çalışmasına da kafa yormak durumunda. Suriyeli sığınmacılara misafir olarak bakmaktan öte yeni bir politik bakışa ihtiyaç duyulmaktadır.
WOMEN-20 ve Türkiye’de kadın istihdamı
E. Sare Aydın
Günümüzde kadınların kamusal hayata katılım noktasında erkeklerle eşit düzeye gelememiş olmasının en önemli nedeni, toplumlarda cinsiyete dayalı biçimde oluşturulmuş olan iş bölümüdür. 11 Eylül’de Türkiye’de düzenlenecek olan W-20 ile bu sorunların masaya yatırılması ve kadın girişimciliği ile istihdamının artırılmasına yönelik önemli fikirlerin ortaya atılarak hızlıca çözüm yoluna gidilmesi hedeflenmektedir.
Siyasete kadın eli gerek
E. Sare Aydın
Anayasanın 10. maddesinde “kadın ve erkek eşittir ve devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” ifadesi yer almaktadır. Fakat, buna rağmen nüfusun büyük bir kısmını oluşturan kadınların erkeklere oranla siyasette temsil oranının oldukça az olduğu görülmektedir. Açıkça ifade etmek gerekirse, teorik olarak desteklenen kadının kamusal ve siyasal hayata katılımı pratik anlamda uygulamaya geçmemiştir.
Eşitlik üstü adalet
E. Sare Aydın
Modern toplum, kadınla erkek arasındaki geleneksel barikatları kaldırarak kadının her yerde var olmasını mümkün kılmıştır. Eşitliği tartışmaya açmak, bu noktadan geriye gitmek değildir. Aksine kadının bir yandan geleneksel değerlerden, bir yandan da bizzat moderniteden kaynaklanan mağduriyetini giderecek bir yaklaşımı ifade eder.