Asıl hedefleri 'Büyük İsrail'

Trump, 1967’den beri işgal altındaki Golan’ı resmen İsrail toprağı olarak tanıdı. Stratejik önemi petrol ve su kaynakları olsa da siyonist rejimin hedefinde otorite boşluğundaki Suriye’yi vadedilmiş topraklara ilhak planı yatıyor.

27 Mart 2019 Çarşamba 07:00
Dünya Haberleri


Başkanlık koltuğuna oturduğu ilk günden beri ABD’nin dış politikasını Tel Aviv hükümetine göre belirleyen Donald Trump, 1967’de işgal edilen Golan Tepeleri’ni terör devleti İsrail’in toprağı kabul eden kararnameyle, siyonizmin nihai hedefine ulaşması için bir adım daha atmış oldu. Böylece Fırat’tan Nil’e kadar Büyük İsrail’in kurulması yolunda önemli bir engel ortadan kalktı.  

YENİ İŞGALE TEŞVİK 

İlk görev yılında İsrail’deki Amerikan büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak, Filistin’in başkentini terör devletine teslim eden Trump, Filistin’e dayattığı sözde barış anlaşmasıyla da 1967 sınırlarını unutturma yoluna gitti. Trump’ın Büyük İsrail yolunda döşediği son taş ise Golan Tepeleri’nin terör devletine teslimi oldu. Haaretz gazetesine konuşan İsrailli yetkililer, terör devletinin işgal altındaki toprakları alıkoymayı sürerek sınırlarını genişletme yoluna gideceğini söyledi. Trump’ın işgali ödüllendirdiğine dikkat çeken yetkililer, Filistin’den işgal edilen tartışmalı bölgelerin de onayını beklediklerini dile getirdi.

TRUMP GOLAN'DA PETROL PEŞİNDE

ABD’nin yıllar sonra konuyu gündeme getirip Golan’da giriştiği provokasyonun altından petrol çıktı. Proje, Netanyahu hükümetinin, NAmerikan petrol şirketi Genie Energy’ye 2013’te işgal altındaki Golan Tepeleri’nin güney kısmındaki 153 mil karelik bir alanda petrol arama izni vermesiyle başladı. Genie Energy’nin İsrail’deki alt kuruluşu Afek Oil & Gas firması, 2015’te bölgede dünyadaki ortalamanın 10 katına denk gelen 350 metre kalınlığında bir petrol tabakası bulduğunu duyurdu. Ne tesadüftür ki ABD, 2015’ten itibaren Suriye’deki savaşa aktif bir şekilde yer almaya başladı. Sebebini anlamak için Genie Energy’ye bakmak yeterli. Şirketin ortakları arasında Rothschild, ailesi Trump destekçisi medya patronu Rupert Murdoch ve ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney bulunuyor.

SUÇ ORTAĞI ESAD REJİMİ

Suriye İslam Konseyi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıma kararında Esad rejiminin ihmalinin de payı olduğunu belirtti. Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu kararın alınmasında Esad rejimini de sorumlu olarak görüyoruz. Hafız Esad, savunma bakanlığı döneminde Golan’ı İsrail’e teslim etti. Baba Esad, İsrail’e karşı hiçbir kurşun sıkmamıştır. Golan’ı geri almak için de herhangi bir operasyon yapmamıştır. Ondan sonra oğlu Beşar Esad gelip bu rolü devam ettirdi. Beşar aldığı kararlarla ülkeyi yıkmayı ve zayıflatmayı hedefledi” değerlendirmesine yer verildi. 

TEK KURŞUN ATMADI 

Öte yandan, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındaki Suriye Ulusal Özgürleştirme Cephesi komutanlarından Ebu Huzeyfe de “Esad rejiminin Golan Tepeleri için bir mermi sıktığı görülmemiştir. Rejim 8 yıldır kendi halkına karşı savaşmaktadır. Bu topraklar rejimin kendisini iktidarda tutmak için zamanında İsrail’e verdiği bir rüşvettir” diyerek Şam ile Tel Aviv arasındaki gizli iş birliğine dikkat çekti.