Çek uzman Mackovik: Türkiye ve Rusya, Batı’nın eleştirmede zorlanacağı bir adım attı

Türkiye ve Rusya'nın Soçi’de gerçekleşen görüşmede İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge oluşturma kararını değerlendiren Çek uzman Stanislav Mackovik, iki ülkenin gösterdiği bu diplomatik başarıyı "Batı’nın eleştirmede zorlanacağı bir adım" olarak niteledi.

18 Eylül 2018 Salı 07:00
Dünya Haberleri

Ünlü Çek siyaset bilimci Stanislav Mackovik, Türkiye ve Rusya'nın Soçi'de dün yaptığı görüşmenin İdlib için taşıdığı önemini vurguladı.
 
‘TÜRKİYE VE RUSYA'NIN DİPLOMATİK BAŞARISI'
 
Mackovik, "Eğer Türkiye ve Rusya silahlardan arındırılmış bölgenin garantörleri olursa, bu bölgedeki sivil halk açısından durumunun önemli ölçüde iyileşeceği söylenebilir. Her iki taraf silahlardan arındırılmış bölgede barış sağlamak için yeterli imkânlara sahip. Anlaşmaya istinaden bölgeden ağır askeri araçlar çekilecek, çeşitli aşırıcılık yanlısı gruplarda yer alan ‘kasaların' hareketinin önemli ölçüde sınırlandırılacağı düşünülebilir." diye konuştu.
 
Çek uzman, "Ortak anlaşmayı imzalamanın motiflerinden biri elbette ki İdlib'deki sivil halkın acılarını azaltma çabası. Bununla birlikte anlaşma, Türkiye ve Rusya'nın diplomatik başarısını ortaya koyuyor, ülkelerin bölgedeki büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Şu anda Batı, medya kampanyasını Rusya ve Suriye'nin İdlib'de yapacağı operasyon sırasındaki olası kayıplar üzerine kurgulamış durumda." ifadelerini kullandı.
 
"TÜRKİYE VE RUSYA'YI ELEŞTİREN BATI, AKLININ SESİNİ DİNLEMİYOR"
 
Mackovik, "Türkiye, bölgede nasıl bir etkisi olduğunun bilincinde, bununla birlikte dünyanın en güçlü ordularından bir tanesine de sahip olduğunu anlıyor. Bugün bu iki ülke birçok konuda birbirilerine yardımcı oluyor. Türkiye kendi çıkarlarını öne çıkarmaya başladı. Diğer yandan Türkiye toprakları ve ordusu, NATO'ya son derece gerekli. Batı'nın uluslararası politikanın her iki aktörünü eleştirmesi, sıklıkla aklın sesini dinlemeden hareket etme alışkanlığı" ifadelerini kullandı.
 
(Sputnik)