Hint hacılara Pakistan'a vizesiz giriş izni verilecek

Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Favad Çaudri, Hindistan'ın diyalog masasından kalkmasının normal vatandaşları etkilememesi gerektiğini belirterek, "Hindistan'dan Sih hacıların vizesiz olarak Pakistan'daki kutsal Darbar Sahib Tapınağı'nı ziyaret etmelerine izin vereceğiz." diye konuştu.

23 Eylül 2018 Pazar 07:00
Dünya Haberleri

AA



Çaudri, Hindistan medyasına yaptığı açıklamada, iki ülke dışişleri bakanlarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında New York'ta yapacağı görüşmenin Hindistan tarafından iptalinin üzücü verici olduğunu ancak bu gelişmeden halkların etkilenmemesi gerektiğini kaydetti.

Sih inancına göre hac bölgesi kabul edilen Pakistan'ın Pencap eyaletinde bulunan Darbar Sahib Tapınağı'na Hindistan'dan yapılacak ziyaretlerin siyasi nedenlerden etkilenmeyeceğini söyleyen Çaudri, "Bu konu inançla ilgili bir mesele. Siyasi ilişkiler nedeniyle inananlar sıkıntı yaşamamalı. Bu nedenle Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin Hindistan'ın Pencap Eyalet Başbakanı Navjot Sidhu'ya verdiği sözü resmi hale getirmek istiyoruz." diye konuştu.

Çaudri, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kamar Cavid Bajva tarafından Sidhu'ya söz konusu tapınakta türbesi bulunan Baba Nanak'ın 550. doğum günü nedeniyle bölgeyi ziyaret etmelerine müsaade edileceği sözü verildiğini hatırlattı.

Bakan Çaudri, "Hindistan'dan Sih hacıların vizesiz olarak Pakistan'daki kutsal Darbar Sahib Tapınağı'nı ziyaret etmelerine izin vereceğiz. Bunun için Kartapur sınır kapısını yeniden açacağız." ifadelerini kullandı.

Pakistan'ın Keşmir'de barışçıl çözüm arayışının devam ettiğini de vurgulayan Çaudri, "Hindistan masadan kalkarak barış için harika bir fırsatı tepti." dedi.

Çaudri, Hindistan'ın Pakistan'la görüşme kararı almasından bir gün sonra buluşmayı iptal etmesinin iç politikaya yönelik bir hamle olduğunu belirterek, "Hindistan'ın ani değişen kararı iç politikayla alakalı bir durum. Ülkede birkaç ay sonra seçimler yapılacak ve Pakistan karşıtı söylemler karşılık buluyor." diye konuştu.

Hindistan'ın Pakistan'ı Keşmir'deki durumdan dolayı suçladığını savunan Çaudri, ülkesinin Belucistan eyaletinde çalışmalarda bulunan Hint ajanının yakalandığını hatırlatarak, "Her şartta ve durumda görüşmeleri yapmaya hazırız ancak bu tek taraflı olacak bir şey değil. Komşularımızı değiştiremeyeceğimize göre Hindistan'ın gelecekteki stratejisini belirlemesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.