Netanyahu’ya seçim hediyesi

İsrail’de seçimlere 18 gün kala ABD Başkanı Trump’ın işgal altındaki Golan Tepeleri’ni terör devletinin toprağı ilan etmesi, Başbakan Benyamin Netanyahu’ya yaradı. Baştan itibaren yarışı geride götüren Netanyahu, anketlerde ilk kez öne geçti. 

23 Mart 2019 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri


Donald Trump’ın Twitter’dan “52 yılın ardından ABD için, İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi” şeklindeki açıklaması, seçimler için gün sayan İsrail’de siyasi dengeleri değiştirdi. Irkçılar arasında geçen seçim yarışında, Gazze Kasabı olarak bilinen İsrail’in eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile Yair Lapid önderliğindeki Mavi-Beyaz ittifak, baştan sona önde götürdüğü anketlerde ilk kez Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Likud Partisi’nin gerisine düştü. 

DIŞİŞLERİ HABERSİZDİ

Direct Polls tarafından İsrail Kanal 11 için yapılan son ankette, bugün seçim yapılsa Likud’un 31 sandalye alacağı Beyaz-Mavi ittifakın da 30 sandalyede kalacağı vurgulandı. Ankette, sağ bloğun 63 sandalye kazanacağı, rakip partilerin ise 57 vekille temsil edileceği aktarıldı. Times of Israel haber sitesi de Trump’ın Golan’ı tanıma vaadini bir seçim hediyesi olarak yorumladı. Sitede yer alan Eric Cortellessa imzalı analizde “Herhangi bir kararı imzalamayan Donald Trump’ın attığı tweet, Netanyahu hükümetine seçim desteği anlamını taşıyor” denildi. Cortellessa ayrıca, işgal altındaki Golan’ın resmen terör devletinin sayılması Kongre’nin onaylaması gereken kararın Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Gramah ve Marco Rubio tarafından hazırlandığını kaydetti. Amerikan McClatchy haber sitesine konuşan ABD’li yetkililer ise Trump’ın Golan kararını attığı tweet ile öğrendiklerini belirterek “Dışişleri olarak bu konuda hiçbir hazırlığımız yoktu” dedi. 

‘TRUMP’I TANRI GÖNDERDİ’ 

Başkan Trump yönetimindeki Washington’ın işgalci İsrail yanlısı tavrını en iyi ortaya koyan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu. Kudüs’te Hristiyan televizyon kuruluşu CBN’e mülakat veren Pompeo, Tanrı tarafındanİsrail’i korumak için dünyaya gönderilmiş olabileceğini söyledi. Bakan Pompeo, “Ortadoğu’daki bu demokrasinin; bu Yahudi devletinin ayakta kalmasını sağlamak için yaptıklarınıgörebiliyoruz. Burada Tanrı’nın rolü olduğuna eminim” diye konuştu. 

BM ve AB’den Golan tepkisi: Tanımıyoruz

ABD Başkanı’nın işgal altındaki Golan Tepeleri’ni terör devleti İsrail’e ait bir toprak parçası olarak tanıyacağını duyurması uluslararası toplumun tepkisini çekti. Kararın ardından harekete geçen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Golan işgaline karşı çıkarak BMGK kararlarına uyma çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Avrupa Birliği (AB) de Trump’ın kararı tanımadıklarını vurgulayarak Golan’ı işgal altında görmeye devam ettiklerini duyurdu.

Dünyadan tepki yağdı

Rusya: BM kararlarının doğrudan ihlali. 

Fransa: Golan’daki İsrail varlığı BM kararlarına aykırı. 

Almanya: Tek taraflı adımları reddediyoruz. 

Suriyeli muhalifler: ABD’nin adımı Suriye’de çatışmaları körükler. 

Arap Birliği: Sonuçları olur. 

İran: Trump ırkçı İsrail’e kendisinin olmayanı vermeye çalışıyor. 

Hamas: ABD’nin siyonistlerle iş birliğinin kanıtı.