Sri Lanka'da 8 farklı noktada terör saldırısı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Sri Lanka'da 3 kilise, 3 otel ve 2 farklı bölgede toplam 8 patlama meydana geldi. Patlamalarda şu ana kadar 207 kişinin hayatını kaybettiği, 450'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

21 Nisan 2019 Pazar 07:00
Dünya Haberleri

AA


22 YABANCI UYRUKLU KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
 
Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerin 27'sinin yabancı uyruklu kişiler olduğunu bildirdi. Çin basınında çıkan haberlere göre saldırılarda bir Çin vatandaşı hayatını kaybetti, 4 Çinli yaralandı.
Portekiz Dışişleri Bakanlığı da bir Portekiz vatandaşının saldırılarda hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
ÜNİVERSİTELER KAPALI KALACAK
 
İkinci bir talimata kadar ülkedeki tüm devlet üniversitelerinin kapalı kalacağı belirtildi. Demiryolları İşletmesi de tüm seferlerin durdurulduğunu duyurdu.
 
BÜYÜKELÇİ ÖZÇUHADAR: 2 MÜHENDİSİMİZ HAYATINI KAYBETTİ
 
Saldırılarda Türk vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş yaşamını yitirdi.
 
İLK ALTI PATLAMADA KİLİSELER VE OTELLER HEDEF ALINDI
 
Yerel medya patlamaların Katuwapitiya (Katana'da) ve Batticaloa'daki 3 kilise ile Colombo´daki 3 otelde meydana geldiğini duyurdu. İlk patlamalar kiliselerde oldu ardından otellerde meydana geldi. Kiliselerin ardından Colombo'daki Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerinde peş peşe patlamalar meydana geldi.
 
Sri Lanka'nın NewsFirst haber platformu, Colombo Ulusal Hastanesi'nde 66 ölü, 260 yaralının; Kalubowila Hastanesi'nde: 2 ölü, 6 yaralının; Negombo Hastanesi'nde: 104 ölü, 100 yaralının; Ragama Hastanesi'nde 7 ölü 32 yaralının; Batticaloa'da ise 28 ölü 51 yaralının; Dematagoda´da da 3 ölünün bulunduğunu duyurdu.
 
YEDİNCİ PATLAMA DEHİWALA´DA
 
Yedinci patlama Kolombo şehrinin en büyük banliyösü Dehiwala-Lavinia´da patlamanın gerçekleşti. Yerel basın patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini; yaralıların da hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
 
SEKİZİNCİ PATLAMA
 
Sekizinci patlama Colombo´nun Dematagoda banliyösünde yer alan Mahavila Udyana yolunda gerçekleşti. Yerel medya bölgede polisin operasyon yaptığını duyurdu. Yerel medya patlama sırasında 3 polisin öldüğü belirtildi.
 
SALDIRILARI ÜSTLENEN OLMADI
 
Ülkede üç kilise ile üç otelin yanı sıra bir misafirhaneyi hedef alan saldırılarla bağlantılı 7 kişi gözaltına alındı.

En az ikisinin intihar saldırısı olduğu sanılan saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
 
Patlamalar sonrası sosyal medyaya erişim engelledi; yerel saatle 18.00'den yarın sabah 06.00'ya kadar 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 
Sri Lanka Başbakanı, güvenlik kurulunu acil toplanmaya çağırdı. Emniyet birimleri patlamaların ardından bu bölgeleri kordon altına aldı. Meclis sözcüsü Karu Jayarusiya 23 Nisan´da Parlamento´nun olağanüstü toplanacağını duyurdu.
 
Yerel medya, başkent Colombo´da bulunan Jampettah sokağında şüpheli bir paket ihbarı yapıldığını, bomba imha ekiplerinin olay yerine gittiğini belirtti.
 
Diğer yandan başkent Colombo'nun banliyösü Dematagoda'da şüphelileri yakalamak için bir eve düzenlenen operasyonda 3 polis memurunun hayatını kaybettiği açıklandı. Son iki patlamanın, polisin Dematagoda'ya operasyon için sevk edilmesinin ardından meydana geldiği ifade edildi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, "bu komplonun sorumlularına karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi" talimatı verdiğini bildirdi. Sirisena, vatandaşlara da sükunetle davranmaları ve söylentiler ile asılsız haberlere itibar etmemeleri çağrısında bulundu.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe de korkakça saldırıları güçlü biçimde kınayarak, "Tüm Sri Lankalılara bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum." dedi.

Maliye Bakanı Mangala Samaraweera Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, patlamaları, "çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan, çok iyi koordine edilmiş anarşi ve kargaşa yaratma girişimi" olarak nitelendirdi.

Sri Lanka hükümeti ayrıca asılsız haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla Facebook ve Instagram dahil sosyal paylaşım sitelerini geçici engelleme kararı aldı.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, "Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, kilise ve otellere yapılan terör saldırılarını lanetlediğini belirterek, "Sri Lanka'da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum." ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Sri Lanka'daki terör saldırıları şiddetle kınanırken, Paskalya ayininin yapıldığı bir günde kiliseleri hedef alan bu alçakça saldırının kasıtlı bir provokasyon eylemi olduğu ve bu yönüyle Yeni Zelanda'da camide ibadet eden Müslümanlara karşı gerçekleştirilen terör eyleminden farkı bulunmadığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka'da, kiliseler de dahil olmak üzere birçok yerde masum insanları hedef alan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu, tüm insanlığa yapılan bir saldırıydı. Her türlü terörizmle mücadele eden bir ülke olarak Sri Lanka halkının acısını hissediyoruz." ifadesini kullandı.

Sri Lanka'da 2012'de yapılan nüfus sayımına göre nüfusun yüzde 70'ini Budistler oluşturuyor. Hindular ve Müslümanların nüfusa oranının da sırasıyla yüzde 12,6 ve 9,7 olduğu ifade ediliyor. Ülkede çoğu Katolik olmak üzere 1,5 milyon civarında Hristiyan'ın yaşadığı belirtiliyor.

 

Patlamalar üzerine ülkede yerel saatle 18.00'den yarın sabah 06.00'ya kadar 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.