'Uzay Kuvvetleri Rus ve Çin hipersonik silahlarına karşı duracak'

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın bütçesinin 10 milyar dolara ulaşacağını ve Rusya ve Çin'in silahlarıyla mücadele edeceğini açıkladı.

22 Mart 2019 Cuma 07:00
Dünya Haberleri

star.com.tr


ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, 2018'in son günlerinde Başkan Donald Trump'ın imzasıyla kurulan ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı (USSF) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
Trump'ın 2020 bütçesini yayınlamasının ardından önümüzdeki 4 dönem boyunca USSF için yaklaşık 2 milyar dolar bütçe ayrıldığı belirtildi. Ancak Shanahan, bu rakamların tahmin dışına çıkacağını çünkü Pentagon ve Hava Kuvvetleri'nin farklı varsayımlarla hareket ettiğini söyledi.
 
Shanahan açıklamasına göre, ABD bu alanda harcağıdığı parayı işlevinin artmaya başlamasıyla çok daha yüksek meblağlara çıkarabilir.
 
Shanahan ayrıca, bu komutanlığın 15 ila 20 bin kişilik bir kuvvet ve 10 milyar dolarlık bütçeye sahip bir komutanlık haline geleceğini ileri sürdü.
 
UZAY KUVVETLERİ NE İŞLEV GÖRECEK?
 
Çarşamba günü Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde düzenlenen bir programda konuşan Shanahan, Uzay Kuvvetleri Komutanlığı'nın Çin ve Rusya'nın geliştirdiği hipersonik tehditlere karşı bir önlem olarak işlev göreceğini açıkladı.
 
Çin'in çok hızlı hareket ettiğini de dile getiren Shanahan, geçen yıl uzaya 38 toket gönderdiklerini hatırlattı.
 
Shanahan, ''Bir yol haritası oluşturduk. Bu yol haritasında ABD'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için Uzay Kuvvetleri'nden nasıl yararlanacağımız planlandı. Yol haritasındaki ilk unsur ise, bu ülkenin kadınları, erkekleri ve bu ülke için tehdit oluşturan hipersoniklerle nasıl mücadele edeceğimiz konusu.'' dedi
 
Shanahan, Uzay Kuvvetleri'nin ülkenin 19 trilyon dolarlık ekonomisini ve birçok faaliyet için uydu tabanlı sistemlere bağlı olan ABD ordusunu korumaya yardımcı olmak için önemli bir varlık olarak gördüğünü söyledi.