Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza: Venezuela sınırındaki konserler şov

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, "(Venezuela-Kolombiya sınırında düzenlenen konserler) Bu bir şov, bu bir oyun. İçinde ne olduğunu bile bilmediğimiz yardım kutularını sözde insani yardım olarak ülkeye almamız için bizi zorluyorlar" dedi.

23 Şubat 2019 Cumartesi 07:00
Dünya Haberleri

AA



Arreaza, BM Genel Merkezinde Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine destek veren yaklaşık 60 ülkenin oluşturduğu grubun yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Söz konusu ülkelerin sadece Venezuela'ya destek vermek için bir araya gelmediğini vurgulayan Arreaza, "Bu grup, uluslararası hukuku, BM Anlaşmasını ve kendi kararlarını vermeleri için, halkımızı korumak için bir araya gelen dostlardan oluşuyor." diye konuştu.

Grubun, New York'taki ve Cenevre'deki BM merkezlerinde farklı adımlar atmayı planladığına dikkati çeken Arreaza, grubun çalışmaları konusunda gelecek hafta bir açıklama yapacaklarını kaydetti.

- "KONSERLER BİR ŞOV"

Arreaza, Venezuela- Kolombiya sınırında düzenlenen "Venezuela Live Aid" konserlerine ilişkin soruya, "Bu bir şov, bu bir oyun. İçinde ne olduğunu bile bilmediğimiz yardım kutularını sözde insani yardım olarak ülkeye almamız için bizi zorluyorlar. Biz, yardımlar konusunda BM kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Geçmişte bunun örnekleri var. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, BM hatta Avrupa Birliği çerçevesindeki tüm sağlık yardımlarını kabul edeceğimizi söyledi. Ama bunlar doğru yollarla yapılmalı." yanıtını verdi.

Venezuela'nın halkının ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli derecede kaynağı olduğuna işaret eden Arreaza, "Zor olan kısmı ise ABD tarafından engellendiğinizde ve bankalar sizinle çalışmak istemediğinde, ithalat yapamıyorsunuz." diye konuştu.

BM Genel Merkezinde bir de basın toplantısı düzenleyen Arreaza, Venezuela'daki ABD'li diplomatların durumu konusunda ABD'nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams ile müzakerelerinin devam ettiğini söyledi.

- "CUCUTA'YA İNEN UÇAKLARIN İÇİNDE ASKERLERİN OLMADIĞINI UMUYORUZ"

Arreaza, Kolombiya sınırında yapılacak yardım konserlerini Venezuela'ya askeri müdahale için "yanıltma hareketi" olarak niteleyerek, "Cucuta'ya inen uçakların içinde sadece yardım malzemeleri olduğunu, askerlerin olmadığını umuyoruz." diye konuştu.

Venezuela'nın Kolombiya sınırında dün yaşanan şiddet olayları nedeniyle Maduro'nun suçlandığına dikkati çeken Arreaza, ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Başkan Yardımcısı Mike Pence gibi isimlerin Venezuela halkını ayaklanmaya çağırdığını hatırlattı.

Arreaza, Venezuela hükümetinin hiçbir zaman orduya sivillere ateş açması için talimat vermediğini kaydetti.

Venezuela'ya karşı sadece ekonomik ve politik değil, basın alanında da bir savaş başlatıldığını belirten Arreaza, "Basın olarak lütfen, şiddetin tarafında durmayın. Venezuela'daki şiddet ortamını meşrulaştıracak şartlar oluşturmayın. Çünkü o zaman sizin de elleriniz, tıpkı ABD Başkanı Trump'ın elleri gibi kana bulanır." dedi.

- VENEZUELA KRİZİ

Venezuela'da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerinin süreceğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak göstermişti.