Y. Zelanda şehitleri dualarla uğurlandı

El Nur ve Linwood camilerine yönelik terör saldırısında şehit edilen Müslümanlar defnedilmeye başlandı. Suriyeli Halid ve oğlu Hamza, kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. 

21 Mart 2019 Perşembe 07:00
Dünya Haberleri


Haçlı terörünün hedef aldığı Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde şehit düşen 50 Müslüman arasında kimliği belirlenenler, son yolculuğuna uğurlandı. İlk toprağa verilenlerin bundan birkaç ay önce Suriye’den Christchurch kentine gelen mülteci bir baba ve oğlu olduğu bildirildi. Terör kurbanlarından 45 yaşındaki Halid Mustafa ve 15 yaşındaki oğlu Hamza Mustafa için Christchurch Memorial Park Mezarlığı’nda cenaze töreni düzenlendi. Polis eskortuyla mezarlığa getirilen şehit baba ve oğlun cenaze merasimine, Yeni Zelanda’nın yanı sıra çok sayıda ülkeden gelen Müslümanlar katıldı. İki şehit, kılınan cenaze namazının ardından dualarla defnedildi. 

ÖLÜMDEN KAÇAMADILAR 

Avustralya İslam Merkezi İmamı Muhammet Algibali,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırısında hayatını kaybeden iki şehidi toprağa vermekten üzüntü duyduklarını söyledi. Baba oğulun Suriyeli olduklarını hatırlatan Algibali, “Beklide Suriye’de her gün yaşanan katliamdan kaçtılar. Burada Yeni Zelanda’da katliamda hayatalarını kaybettiler” dedi. El Nur ve Linwood camilerinde şehit olanların önümüzdeki günlerde aynı mezarlıkta defnedilmeleri bekleniyor.      

CANLI YAYINLA EZAN

Öte yandan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bu hafta  Cuma ezanının radyo ve televizyondan canlı yayınlanacağını belirtti. Ardern, Cuma namazı için camilerde toplanan Müslümanlara destek verme arzusu içinde olunduğunu ifade eden Ardern, “(Cuma günü) TVNZ ve RNZ aracılığıyla ezanı ulusal olarak yayınlayacağız” dedi. Ardern, aynı gün, iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacağını ve kadınlardan Müslümanlarla dayanışma göstermeleri için başörtüsü takmalarının istendiğini bildirmişti.      

Babası ve kardeşinin şehit olduğu terör saldırısında hayatta kalan Suriyeli Zaid Mustafa, cenazede gözyaşlarını tutamadı.

Kahraman Raşid duvar resmiyle ölümsüzleşti

Yeni Zelandalı sanatçı Paul Walsh, El Nur Camii’nde haçlı terörist Breton Tarrant’ı engellemeye çalışırken 21 yaşındaki oğlu Talha ile birlikte şehit düşen Naim Raşid’i, üzerinde “Kahramanları hatırla 15.03.2019” yazan bir duvar resmiyle ölümsüzleştirdi. Eserine ilişkin konuşan Walsh, “Saldırıdan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatıma devam edemezdim. Raşid’in yaptığı oldukça etkileyiciydi. Onu bir Yeni Zelandalı bir kahraman olarak tanımlamaktan gurur duyuyorum” dedi. Katliamın hikayelerine odaklandığını aktaran Walsh, “Keşke Naim’in kim olduğunu bilmeseydim ve bugün öğretmen olarak işe gidiyor olsaydı” diye konuştu. 

Paul Walsh’ın Auckland’da yaptığı duvar resminde Yeni Zelanda canisi Tarrant’ı engellemeye çalışırken şehit düşen Naim Raşid kahraman olarak resmedildi.

Fail Müslümansa manşetten veriliyor 

ABD’de yapılan bir araştırma Batı basının terör saldırılarında kurban ve fail ayrımı yaparak nasıl ırkçı bir tutum aldığını bir kez daha ispat etti. Georgia State ve Alabama üniversiteleri tarafından yapılan ve Justice Quarterly dergisinde yayımlanan bir araştırma, ‘faillerinin Müslüman olduğu belirtilen’ terör saldırılarının medyada diğer din ya da gruplara mensup kişilerce düzenlenen saldırılardan yüzde 357 daha fazla yer aldığını ortaya koydu. Terör saldırılarının medyada geniş yer bulmasında saldırganın dininin en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çekildi. ABD’de 2006-2015 yıllarında meydana gelen 136 terör saldırısının medyada nasıl yer bulduğu analiz edildiğinde, bu saldırıların ortalama yüzde 12,5’ine ‘Müslümanların adının karıştığı’, ancak ‘faillerinin Müslüman olduğu belirtilen’ terör saldırılarının tüm haberlerin yarısını oluşturduğu belirtildi. 

İİT Zirvesi İstanbul’da toplanıyor 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısı gündemiyle İstanbul’da bir araya gelecek. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye, daha önce İstanbul’da 22 Mart’ta yapılması planlanan İİT İcra Komitesi toplantısına Yeni Zelanda’daki saldırının ardından tüm üye ülkeleri davet etti. Açık katılımlı hale getirilen toplantıya şu ana kadar İİT üyesi ülkelerin 20’ye yakını bakan düzeyinde katılımı teyit etti. Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters da Etnik Topluluklar Bakanı Jenny Salesa ile İstanbul’daki İİT toplantısına katılacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Zirve Dönem Başkanı olarak İstanbul’daki toplantının katılımcılarına hitap etmesi öngörülüyor.