Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Peygamber Efendimizin hadisiyle sözlerine başladı

Yeni Zelanda'da geçtiğimiz Cuma günü yaşanan terör saldırısı sonrası Christchurch kentinde devlet erkanı ve Yeni Zelandalıların da katılımıyla Cuma namazı eda edildi. Yeni Zelanda'daki tüm tvlerden canlı bir şekilde yayınlanan Cuma namazı öncesinde 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern saygı duruşu öncesinde yaptığı kısa konuşmada Peygamber Efendimizin hadisinden alıntı yaptı.

22 Mart 2019 Cuma 07:00
Dünya Haberleri

TM Dijital Haber Merkezi


Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde geçtiğimiz hafta gerçekleşen terör saldırısı sonrası 50 Müslüman şehit olmuş ve 50 Müslüman da yaralanmıştı. Olayın ilk dakikasından bu yana sergilediği tavır ve yaptığı açıklamalarla suskun dünya liderlerine adeta ders veren Yeni Zelanda Başbakanı, saygı duruşu öncesinde hadisi şerif okuyarak sergilediği örnek tutumu devam ettirdi.
 
BAŞBAKAN ARDEN: PEYGAMBER MUHAMMED DEDİ Kİ...
 
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saygı duruşu öncesinde yaptığı kısa konuşmada Peygamber Efendimizin hadisinden alıntı yaparak, "Peygamber Muhammed dedi ki 'karşılıklı şefkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir kısmı acı çekerse, tüm vücut acı hisseder.' Yeni Zelanda'da sizinle. Yasta, biz biriz." sözlerine yer verdi.
 
Siyah elbiseleri, başörtüsü ve mütevazı davranışıyla dünya Müslümanlarının takdirini toplayan Başbakan Ardern, aynı zamanda suskun dünya liderlerine de örnek oldu.

Binlerce Yeni Zelandalı Cuma namazı sırasında ezan ve hutbeyi dinledi

 

"BU BİR TERÖR SALDIRISIDIR"

Başbakan Jacinda Ardern Christchurch'deki katliamın ilk dakikalarında kameralar karşısına geçerek elim olayı terör saldırı olarak açıklamıştı. Avrupalı liderlerin "beyaz saldırganlar" karşısındaki tutumunu sergilemeyerek olayı terör saldırı olarak nitelendirmesi Ardern'in göstermiş olduğu ilk takdire şayan hareket olarak açıklanmıştı.
 
"SİLAH YASALARIMIZI DEĞİŞTİRİYORUZ"
 
Yeni Zelanda'nın 37 yaşındaki Başbakanı terör saldırısı sonrası cami ve kilise çevrelerine güvenlik güçlerini yerleştirmiş ve elim olayın hemen akabinde ülkedeki silah yasalarını değiştirme kararı almıştı. Terör saldırısından tam 6 gün sonra Yeni Zelanda silah yasalarını değiştirerek, otomatik silahlarını güvenlik güçlerine teslim edilmesi kararı almış, teslim etmeyenleri ise hapis ve para cezasına çarptıracağını belirtmişti.
 
İLK OTURUMDA KUR'AN-I KERİM TİLAVETİ
 
Müslümanlara karşı gösterdiği hassasiyeti her ortamda devam ettiren Ardern, Yeni Zelanda parlamentosunun yılın ilk açılış oturumunda Arapça, "Selamun aleyküm" diyerek selamlamıştı. Parlamentonun açılış konuşmasından önce ise parlamentoda Kur'anı Kerim okunmuştu.
 
15 BİN KİŞİ STADYUMDA TOPLANDI
 
Christchurch'deki yaralarını sarmaya ve Müslümanlara saygılarını göstermeye devam eden Yeni Zelanda halkı dün akşam saatlerinde yaklaşık 15 bin kişilik bir organizasyon gerçekleştirerek terör saldırısında şehit olan Müslümanları andı. Kadınların saygılarından başlarını örttüğü görülürken, programın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlaması ise takdirle karşılandı.