ALES 2020 ne zaman? 2020 ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

ALES 2020 ne zaman? 2020 ALES başvuruları ne zaman başlayacak? sorularının yanıtları tüm adaylar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ALES'in bu yılki ilk oturumu mayıs ayında gerçekleşecek. Sınavda adaylara ellişer sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulanacak ve 150 dakika süre tanınacak. ALES 2020 başvurularına dair merak edilenlerin tümüne haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

19 Şubat 2020 Çarşamba 15:15
Eğitim Haberleri





Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için geri sayım devam ediyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ALES’in bu yılki ilk oturumu mayıs ayında gerçekleşecek. ALES 2020 ne zaman? 2020 ALES başvuruları ne zaman başlayacak? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Sınavda daylara ellişer sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulanacak ve 150 dakika süre tanınacak. ALES 2020 başvuruları hakkında tüm detaylar haberimizde..

ALES 2020 NE ZAMAN?

ALES’in bu yılki ilk oturumu mayıs ayında gerçekleşecek.

2020 ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ALES’e başvurular ise 13-23 Mart tarihleri arasında alınacak. ALES/1 sınav sonuçlarının ise 28 Mayıs tarihinde açıklanacak. Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.

ALES NEDİR?

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.