Çifte düşüş aralıkta

MÜSİAD’ın düzenlediği 22. Uluslararası İş Forumu’nun açılışını yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonda kasım-aralık ayı rakamlarında ciddi biri iyileşme yakalanacağını söyledi. Albayrak “Kredi faizleri ise aralıkta daha da düşecek” dedi.

21 Kasım 2018 Çarşamba 07:00
Ekonomi Haberleri


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) bu yıl 17’ncisini yapacağı MÜSİAD EXPO kapsamında düzenlenen 22. Uluslararası İş Forumu başladı. Forumun açılışını yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonda düşüşy için kasım-aralık aylarını işaret etti. Albayrak düşüşe geçen kredi faizleri konusunda da “Asıl düşüş aralıkta” mesajını verdi. Zirvede Türkiye’nin son birkaç ayda yaşadığı süreçten bahseden Albayrak “Ağustos ve eylül ayında Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen ekonomik girişimler, doğrudan para birimimiz olan TL’yi ve ekonomik istikrarımızı hedef almıştır. Bu operasyon karşısında Türkiye’nin ortaya koyduğu irade, tüm bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasını sağlamıştır” dedi.

Bakan Albayrak, özellikle ekim ayından itibaren kurun ardından birçok alanda da diğer alanlarda da Türkiye’nin normalleşme sürecine sağlam bir şekilde girmeye başladığını vurgulayarak, “Kurda, ülkemizin CDS primlerinde ve tahvil faizlerinde son birkaç aylık spekülatif süreçlerin öncesi göstergeleri yakaladık. Daha da iyileşme sürecine hızla ilerliyoruz” dedi. Albayrak, kredi faiz oranlarında son dönemde yaşanan düşüşlere değinerek, “Kredi faizleri yüzde 40’lar, 45’ler, 50’lerin konuşulduğu bir ortamda bugün, ben gün gün BDDK’dan takip ediyorum. Kredi faizleri yüzde 25’lerin altına inmeye başladı. Bu süreç, aralık ayında daha da düşecek inşallah” dedi.        

CİDDİ İYİLEŞME OLACAK

Piyasada belirsizliğin kalkmasıyla enflasyonun daha da düşeceğini dile getiren Albayrak, son ÖTV ve KDV düzenlemelerinin etkisi ile çok pozitif bir kasım ayı enflasyonu tablosuna doğru ilerlediklerini söyledi. Albayrak “Özellikle kasım ve aralık ayı rakamlarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Erol Yarar ve Abdurrahman Kaan, Bakan Albayrak’a günün anısına hediye takdim etti.

MÜSİAD GENEL BAŞKANI ABDURRAHMAN KAAN

Para araç iken amaç haline geldi

Bu yıl IBF’te, Amerikan dolarının küresel ekonomideki konumunu masaya yatırarak, alternatif para birimleri ve sistemleri üzerine yoğunlaşacaklarını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan “Para, araç iken bugün amaç haline geldiği için para sistemlerinin tekelleşmesi sonucu çoğulculuktan ve adaletten uzaklaşmıştır. Global refah adına sürekli kaybetme halindeyiz. Üreten, çoğalan bir ekonomik sistemden uzaklaştık” dedi.

IBF BAŞKANI EROL YARAR

İslami Para Fonu’nu hayata geçirelim

IBF Başkanı Erol Yarar toplantıda yaptığı konuşmada “Blockchian, kripto paralar geleceğin dünyasında önemli bir yer işgal edecek. Dolar bugün, Fintech adı verilen finansal teknolojiler tarafından tehdit altındadır. Adil ve çoğulcu bir parasal sistem için; güvenilir bir elektronik para sistemi oluşturulmalıdır. Finansal Serbest Bölgeler’in oluşturulması, İslami Para Fonu’nun hayata geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir” dedi.