Konkordato nedir

İflas anlaşması veya konkordato (İtalyanca:concordato) batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri koşullar dahilinde ödemek için alacaklılarıyla yaptıkları anlaşmadır

28 Eylül 2018 Cuma 07:00
Ekonomi Haberleri


ŞİRKETLER NEDEN KONKORDATO İLAN EDİYOR?

Şirketler, konkordato ilan etme sebeplerini ekonomik daralma, işlerin yolunda gitmemesi ya da koruma amaçlı olduğunu açıklıyorlar. Konkordato ilan eden Günaydın Group, kararına ilişkin açıklamada bulundu:

 

GÜNAYDIN GROUP'DAN KONKORDATO AÇIKLAMASI

''Firma olarak 50 yılı aşan bir geçmişimiz var. Bugüne dek birçok krize göğüs gerdik ve bunlardan da başarıyla çıktık. Günaydın Group, gerek müşterisiyle gerek çalışanlarıyla bu krizi de aşabilecek güçtedir. Bu süreç içerisinde, gerek müşterilerimizden, gerek çalışanlarımızdan gerekse de tüm paydaşlarımızdan aldığımız olumlu mesajlar ve desteklerle süreci en doğru ve hasarsız şekilde yönetmekte olduğumuzu ve herkes için en iyi şekilde yürüteceğimize inancımız tamdır. Bu maksat ile tedbir ve koruma amaçlı almış olduğumuz kararın, hizmet verdiğimiz ve hizmet aldığımız tüm paydaşlarımız için en doğru yol olduğunu hep birlikte göreceğiz. Altını çizerek söylemek isteriz ki; Günaydın Group'un 50 yıllık tecrübesi içerisinde de bugün itibariyle de tedarikçilerine, çalışanlarına ve piyasaya gecikmiş hiçbir borcu yoktur. 50 yıldır yaptığımız gibi, toplumsal ve hukuki değerlere, güçlü ekibimiz, değerli müşterilerimiz ve geniş tedarik sağlayıcı ağımızla birlikte sahip çıkacak, içinden geçmekte olduğumuz süreci de en iyi ve en başarılı şekilde yöneteceğimizi kamuoyu nezdinde sizlerle paylaşmayı bir borç bilirim."

 

BİR KONKORDATO KARARI DA KAŞIBEYAZ'DAN

Florya'daki restoranındaki sorunlar nedeniyle 3 ay süreyle konkordato ilan eden Kaşıbeyaz, Bakırköy Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Edinilen bilgiye göre, konkordato talebi Florya'daki restoranda işlerin istendiği gibi gitmemesi nedeniyle yapıldı. Kaşıbeyaz'ın biri Ankara'da dördü İstanbul'da toplam 5 restoranı bulunuyor.

50 yıllık ambalaj devinden konkordato ilanı

Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi, ekonomik koşulların finansal dengesine olumsuz etkisi, döviz kuru ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle Eminiş Ambalaj’ın yaptığı konkordato talebine olumlu cevap vererek, üç ay süre ile şirket hakkındaki tüm takip işlemlerinin durdurulmasına karar verdi.

 

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, "Şirketimiz gerek aşağıda arz ettiğimiz sebepler gerekse bir süredir ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sebeplerle Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2018/734 esas sayılı dosyası ile konkordato talebinde bulunmuş olup ilgili mahkemece yapılan inceleme sonrasında İcra İflas Kanunun 287. Maddesi gereğince şirketimize üç aylık geçici süre ile hakkında yapılacak tüm takip işlemlerinin durdurulmasına yönelik tedbir kararı vermiş bulunmaktadır" denildi.

Yarıyıl bilançosuna göre şirketin neredeyse tamamı banka kredisi olmak üzere 26.2 milyon lira kısa vadeli finansal borcu ve 43 milyon lira ticari borcu bulunuyordu.

Yasal düzenlemelere göre borçlarını ödeyemeyen şirketler vade uzatımı veya tenzilat yapılarak borçlarını ödeyebilmek için ya da olası bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebiliyorlar. Konkordato talebi için başvurulan mahkeme, genel olarak üç aylık geçici süre ile şirketlerin aleyhine yapılacak tüm takip işlemlerini durdurabiliyor, bu geçici sürenin ardından yine mahkeme tarafından borçlu şirkete bir ile bir buçuk yıl arasında kesin süre veriliyor.