'Küresel pastadan payımız artınca rahatsız oldular'

Bakan Albayrak: Türkiye’nin borcu konusunda sıkıntısı yok, bu anlamda tuzu kuru. Bilançomuz, kamu, diğer alanlar sağlam. Güçlü adımlar atıyoruz.

23 Mart 2019 Cumartesi 07:00
Ekonomi Haberleri


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, A Haber ve A Para ortak özel yayınında ekonomiye ve gündeme ilişkin güncel gelişmeleri değerlendirdi: 

ENFLASYONLA MÜCADELE: Türkiye ekonomisi her geçen gün kırılganlıklarını geride bırakacak şekilde güçlü adımlar atıyor. Yaz aylarında cari açıkta pozitif süreçler yaşayacağız. Eylülde tek haneyi görmek mümkün. Nisan ayıyla birlikte yol haritasını açıklayacağız. 8-9 ayda atılacak adımları birkaç ay içinde attık. Seçimden sonra süreç çok ama çok olumlu olacak.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ: İstihdam raporları da pozitif yönde. Martta ciddi bir istihdam artışı gözlemledik. 2019’u beklentilerin üzerinde kapatıp, 2020 yılı için Türkiye’nin arzuladığı rakamlara ulaşacağız. Ocakta TOBB’da Yüksek Şura toplantısı yaptık. 81 ilde taahhütte bulundular. Gerçekleşirse 2,5 milyon istihdama tekabül ediyor. 

TÜRKİYE’NİN BORCU: Gelişmekte olan ülkeler yüzde 50 Türkiye yüzde 30. Avrupa Birliği ülkelerinin borcu yüzde 84. Türkiye’nin borcu konusunda sıkıntısı yok. Tüm Türkiye’nin borç stoğunun milli gelire oranı yüzde 30-40 bile değil. Gelişmekte olan ülkeler bu oran yüzde 220. Dünya ortalaması yüzde 318. Türkiye bu anlamda tuzu kuru ve rahat.

BİLANÇOMUZ SAĞLAM: Türkiye’nin bilançosu sağlam. Kamu çok sağlam, diğer alanlarda da sağlam. Küresel pastadan payımız artınca rahatsız oldular.

ABD ZİYARETİ: ABD seyahati önemli. Orada yapılan toplantılarla yeni dönemi, reform dediğimiz süreçleri konuşacağız. Yüz yüze temaslar kuracağız. 

VERGİ REFORMU: Seçim sonrası kısa, orta, uzun vadeli çok önemli adımlar atacağız. Vergi reformu çok önemli. Yeni vergi mimarisi ortaya koyacağız. 

BELEDİYECİLİK HEYKEL YAPMAK DEĞİL, HİZMETTİR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tekirdağ Süleymanpaşa ‘da AK Parti Seçim Ofisi’ni ziyaret etti. Ofisin önünden halka hitap eden Albayrak Türkiye’de bazı belediyelerin en büyük icraat olarak her mahalleye bir ‘heykel’ yaptıklarını belirterek, “Belediyecilik, heykel yapmak değil, hizmettir” dedi.