Denizli'de 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Denizli'de 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Acıpayam olan deprem çevre illerde de hissedildi. 5,5'lik deprem sonrası 4,2, 4,5 ve 4,8 büyüklüğünde olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. 3 ilçede eğitime bir gün ara verildi. 50'nin üzerinde ev hasar gördü. 3 vatandaşımız yaralandı.

20 Mart 2019 Çarşamba 07:00
Güncel Haberleri

DHA


İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Denizli´nin Acıpayam ilçesi, büyüklüğünü ise 5,5 olarak açıkladı. Saat 09.34'te, yerin 11,36 kilometre derinliğinde olan deprem, çok geniş bir bölgede paniğe neden oldu. Deprem, Denizli´nin yanı sıra İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Isparta, Burdur ve Antalya'dan da hissedildi.
 
KANDİLLİ 5.7 OLARAK AÇIKLADI
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5,7, merkez üssünü ise Acıpayam ilçesinin Yeniköy Mahallesi olarak açıkladı.
 
ARTÇI SARSINTILAR DEVAM EDİYOR
 
Bu depremin ardından yaklaşık yarım saatte 9 artçı sarsıntı daha meydana geldi. Aynı bölgede saat 09.38´de 4.8, saat 09.41´de ise 4.5, saat 9.44'te 2.6 ve 2.4, saat 09.45 ve saat 09.47'de 3.2. saat 09.51'de 4.2, saat 10.00'da 2.1, saat 10.03'te 2.5 büyüklüklerinde deprem meydana geldi.
 
MAHALLEDEKİ EVLERDE HASAR MEYDANA GELDİ
 
Depremin merkez üssü olan 150 haneli, 230 kişinin yaşadığı Yeniköy Mahallesi'nin muhtarı Mehmet Biçer, ilk belirlemelere göre can kaybının olmadığını, fakat en az 10- 15 evde hasar meydana geldiğini söyledi. Biçer, bazı evlerin duvarlarının yıkıldığını, bazılarında ise çatlaklar olduğunu belirtti. Biçer, eve girmemeleri konusunda, vatandaşları uyardıklarını söyledi.
 
BİR KİŞİ YARALANDI
 
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sırasında 1'inci kattaki evinden panikle sokağa atlayan bir kadının yaralandığı belirtildi. Ayrıca ilçedeki kırsal mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü öğrenildi.

VALİ KARAHAN:  CAN KAYBI YOK

Denizli Valisi Hasan Karahan, Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğünde depremde, ilk belirlemelere göre can kaybının yaşanmadığını söyledi. AFAD ekiplerinin çalışma başlattığını ifade eden Karahan, "Gelen ilk bilgilere göre can kaybı yok. Ancak araştırma devam ediyor. Şimdilik önemli bir şey yok. Çok şükür" dedi.
 
BAŞKAN ZOLAN: DEPREMİ CİDDİ ŞEKİLDE HİSSETTİK
 
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise depremi ciddi şekilde hissettiklerini kaydetti. İnsanların evlerine girmekte tedirginlik yaşadığını söyleyen Zolan, "Merkez üssü olan bölgelerde hasarımız var. Orada arkadaşlarımız müdahale ediyorlar. Bir evde bir yangınla ilgili ihbar geldi. Ona da itfaiye ekiplerimiz müdahale ettiler. Hasar bilgileri geldi, ancak hayati anlamda herhangi bir sıkıntı gözükmüyor'' diye konuştu.
 
OKULLAR TATİL EDİLDİ, HASTALAR BAHÇEYE ÇIKARILDI
 
Acıpayam Kaymakamı Ali Şanlıer ise, paniğe neden olan, artçılarla sallanmaya devam eden ilçede, okulların tatil edildiğini duyurdu. Bu arada Acıpayam Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar yatakları ile bahçeye çıkarıldı.
 
DEPREM SIRASINDA 1'İNCİ KATTAN ATLADI
 
Denizli'de deprem sırasında 1'inci kattan atlayan Feride Ordu yaralandı. Ordu, sağlık ekipleri tarafından tedaviye alındı. Acıpayam'ın kırsal mahallerinde bazı evlerde hasar meydana geldiği, herhangi bir can kaybı ve yaralanmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Uçarı Mahallesi Muhtarı Serkan Aydın, "Oturulan 10- 15 kerpiç ev kısmi olarak yıkıldı. Yaralanan kimse olmadı. Artçı sarsıntılar sürüyor. Televizyon izliyordum. Televizyon devrildi, bu sırada evden çıkamadım" dedi.
 
DENİZLİ VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA
 
Denizli Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise "Acıpayam ilçesi Yeniköy Mahallesi merkez üslü meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Acıpayam Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar, deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır. Meydana gelen depremde Oğuz ve Yeşildere mahallelerinde eski toprak yapılardan bazılarının yıkıldığı ve çatlakların oluştuğu tespit edilmiş olup, hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Meydana gelen depremde can kaybı ve yaralanma yoktur. Valiliğimiz koordinasyonunda, ilgili tüm kurumlarımız eşgüdüm içerisinde çalışmakta ve ortaya çıkan ihtiyaçlar anında giderilmektedir. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle, kamuoyuna saygılarımızı sunarız" denildi.
 
BAŞKAN ŞEVKAN: ÇADIR KURULABİLİR
 
Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yapan Acıpayam Belediye Başkanı AK Partili Hulusi Şevkan, "Halkımıza geçmiş olsun. Köylerimizde metruk binalar vardı. Bu binalardan bazılarının yıkıldığı bilgisi geldi. Kriz masası kuruldu. Vatandaşımız uyarılıyor. Allah'tan, yaralanan ve ölen olmadı. Tedbir amaçlı tehlikeli gördüğümüz tüm binalar tahliye edildi. Kriz masamız dışarıda kalanlar için çalışma yürütülüyor. Büyük bir ihtimalle çadır kent olacaktır" dedi.
 
YEŞİLDERE MUHTARI: 24 EV VE 3 KAHVEDE HASAR VAR
 
Depremde binalarda hasar oluşan Yeşildere Mahallesi Muhtarı Selçuk Selçuk ise "3 kahvemizin camları kırıldı. 24 evimizde hasar var, göçük değil, çatlaklar var. Yaralımız yok çok şükür. Acil bir şeye ihtiyacımız yok. Herkes dışarıda. Kerpiç evlerimiz yok, betonarme  evlerimizde çatlaklar var. Sarsıntılar devam ediyor evlere korkudan girilmiyor" dedi.
 
Bu arada Acıpayam merkezli depremde, kırsal mahallelerdeki ahırlar da yıkıldı. Enkaz altında kalan hayvanlar vatandaşlar tarafından çıkarılmaya çalışıldı.   
 
AYDIN KARACASU'DA EĞİTİME ARA VERİLDİ
 
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen deprem Aydın'ın Nazilli, Kuyucak, Karacasu ve Buharkent ilçelerinden de hissedildi. Sarsıntı kısa süreli paniğe neden oldu. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger'in talimatıyla deprem paniğinin ardından Karacasu'da okullarda eğitime bugün itibari ile bir gün ara verildi. Vali Köşker, "Depremin ardından korku yaşayan öğrenciler tekrar okullarına dönmek istemedi. Bu nedenle sadece Karacasu'da bir gün tüm okulları tatil ettik" dedi.
 
İLK SAATTE 28 ARTÇI
 
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Denizli'nin Acıpayam ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili bilgileri paylaştı. Türkiye Deprem Veri Merkezi'nden (AFAD-TDVM) alınan veriler doğrultusunda yapılan bilgi aktarımında depremde ilk belirlemelere göre, hafif yaralıların bulunduğu, ayrıca bazı kerpiç evler ile ahırların yıkıldığı kaydedildi.
 
5,5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 12.00'ye kadar bölgede büyüklükleri 1,4 ile 4,8 arasında değişen 71 artçı sarsıntı daha yaşandı.
 
İçişleri Bakanlığı AFAD koordinasyonunda, AFAD Denizli, itfaiye, sağlık ve emniyet ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi. AFAD Denizli ekiplerine takviye amacıyla, AFAD İzmir ve AFAD Afyonkarahisar arama kurtarma birliklerinden iki ekibin yola çıkarıldığı kaydedildi.
 
DEPREM BURDUR'DA DA HİSSEDİLDİ
 
Deprem, Burdur'da da şiddetli şekilde hissedildi. Kent merkezinde yüksek katlı binalarda oturan bazı vatandaşlar, sarsıntıyla birlikte sokaklara çıktı. Burdur Valisi Hasan Şıldak, depremden Yeşilova, Tefenni ve Gölhisar ilçelerinda daha şiddetli hissedildiğini, il genelinde herhangi bir hasar, can ve mal kaybı olmadığını belirtti. Şıldak, "İl sınırlarımıza çok yakın Acıpayam ilçesinde 5'in üzerinde bir deprem kaydedildi. İlk taramalarımızı yaptık, özellikle Yeşilova, Tefenni ve Gölhisar ilçelerimizle il merkezimizde hissedildi. Köylerimizde, oturulan konutlarda vatandaşlarımızı etkileyecek boyutta hasar yok. Can ve mal kaybı yok. İnşallah tekrarları yaşanmaz. Artçı depremler devam ediyor. Vatandaşımızın endişeye mahal verecek hiçbir durum yok. Geçmiş olsun" dedi.
 
BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA
 
Konuya ilişkin açıklamarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şöyle konuştu:
 
''Hamdolsun hiçbir can kaybımız yok, 3 yaralımız var. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tabii bu depremler kentsel dönüşümün ülkemiz için ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Arkadaşlarımızla ve Valimizle görüştüm. Metruk binalarda yıkılmalar var, onun dışında herhangi bir hasar olmadığı bilgisi verildi. Çatılardan düşen kiremitlerden ve malzemelerden kaynaklanan yaralanmalar var. Ekiplerimiz beş ayrı noktada çalışmalarını ve tespitlerini yapıyor.