‘Bazı Arap ülkeleri korkudan ses çıkaramıyor’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı sayan provokatif kararı karşısında sessiz kalan işbirlikçi Arap hükümetlerini eleştirdi.

27 Mart 2019 Çarşamba 07:00
Politika Haberleri


Antalya’nın Aksu ilçesinde düzenlenen mitingde konuşan Çavuşoğlu, “ABD Başkanı, Suriye’nin Golan Tepeleri’ni, yani topraklarını, işgalci İsrail’in toprakları olarak tanıdığını imzaladığı o belge karşısında, bölgedeki Arap ülkelerinden bir ses çıktı mı? İlk tepkiyi kim gösterdi? Türkiye gösterdi. Avrupa Birliği bile tepki gösteriyor da bazı Arap ülkeleri Amerika ve İsrail korkusundan sesini çıkaramıyor” dedi. 

ÜMMET DAVASINA  

İşbirlikçi Arap ülkelerine hitaben “Bunlar mı ümmetin davasına sahip çıkacaklar?” diye soran Çavuşoğlu, “Ürdün’ü, Katar’ı kastetmiyorum. Kastettiklerim, Kudüs’te İsrail işgali karşısında boyun eğen, ses çıkaramayan ve Ürdün’e, Filistin Devlet Başkanı Abbas’a ve Filistin yönetimine ‘Siz de sesinizi fazla çıkarmayın, biz Amerika’ya, İsrail’e karşı direnemiyoruz’ diyen Arap ülkeleridir” ifadelerini kullandı. 

İŞBİRLİKÇİ ÜLKELERDEN İLHAKA SESSİZ ONAY

ABD işbirlikçisi Arap ülkeleri Golan işgali sessizce onayladı. BAE ve darbeci Sisi’nin Mısır’ı konu hakkında açıklama yapma gereği bile duymadı. Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt ise bir haftadır gündemde olan provokasyon hakkında “Olumsuz etkileri olur” demekle yetindi.