'Suriye'de YPG istemiyoruz'

Trump’ın terör örgütü PYD/PKK’yı koruyan tavrı Suriyeli Kürtlerin tepkisine yol açtı. Bölgedeki Kürt aşiretlerin ortak temsilcisi Temo, “ABD, Kandil’den gelen teröristleri koruyor. Kürtlerin düşmanı YPG’yi Suriye’de istemiyoruz” dedi.

16 Ocak 2019 Çarşamba 07:00
Politika Haberleri


Türkiye’de YPG/PKK’nın zulmünden kaçan Kürtler Türkiye’ye sığındı. Bölgenin ileri gelenleri terör örgütünü Kürtlerin temsilcisi olarak görmenin doğru olmadığını ifade ederek, azınlık bir grubun çoğunluğa zulmettiğini, katliamlara varan cinayetler işlediğini söyledi. 

BEŞ BİNİ TERÖRİST 

Suriye’deki Kürtler  adına aşiret liderlerinden oluşan 40 kişilik heyete başkanlık ederek Türkiye’de temaslarda bulunan Abdülaziz Temo, Star’a yaptığı açıklamada “Suriye’deki Kürtlerin hepsi PKK’lı değil. 3 milyon Kürt var, onlar ise sadece 4-5 bin kişi. PKK’ya sağlanacak koruma, muhaliflerin üzerindeki örgütün baskılarını da artıracak” dedi. ABD’nin çekilme kararı sonrasında Azez’de bir araya gelen aşiret temsilcileri arasında yer alan Kürtler ise terör örgütüne şu sözlerle tepki göstermişti: 

ÖLÜME GÖTÜRDÜLER 

Afrin aşiret liderlerinden Azad Osman: Biz Afrinli Kürtler, YPG/PKK’dan çok büyük zarar gördük. Gençlerimizi ölüme götürdüler, okullarından ettiler. Bundan dolayı onların elinden birçok zulüm gördük. Bu teröristler sözde ‘koruyoruz’ dediği Kürt halkını öldürüyor. Bizler istiyoruz ki; Türkiye teröristleri sınırdan uzaklaştırırsın. PKK teröründen kurtulmak istiyoruz. 

Bağımsız Suriye Kürtleri üyesi Dildar Bedirhan: PKK, Afrin’e çok büyük zararlar verdi. Bu teröristlerin iğrenç yüzüne tanık olmayan Kürt kalmadı. Bu teröristler Türkiye’de nasıl hendeklerle binlerce Kürt’ün evini başına yıktıysa on binlercesini sokağa döktüyse burada aynı şeyi yapmaya hazırlanıyorlar. 

Suriyeli Kürtlerden Abdo İbrahim: YPG bölgeyi ele geçirdikten sonra bunların zalim olduğunu anladık. Herkesten haraç topluyordu. Parası olmayanların ise iş yerini elinden alıyordu. Biz terör örgütünün oradan gitmesini istiyoruz çünkü bizi temsil etmiyor. Kürt’üz ama bize de zulmettiler.

Kürt Kanaat Önderi Şeyh Muhammed Zahid Alhaznevi: Amerika, bölgedeki insanların ve Müslümanların hakkını aramak için kesinlikle gelmemiştir. Yıllarca kardeşçe yaşayan Kürtler, Araplar, Türkler, asıl düşmanlarını unutup birbirine düşman oldular. ABD’nin istediği şey, Müslümanların topraklarında kan ve gözyaşı dökülmesidir.

TÜRKİYE’YE SIĞINDILAR

Terör örgütü YPG/PKK’nın baskıları sonucu Haseke bölgesinden 129 bin 995, Rakka bölgesinden 95 bin 250 ve Deyrizor bölgesinden 116 bin 768, Ayn El Arap’tan ise 128 bin 993 kişi canlarını zor kurtararak Türkiye’ye sığındı. Coğrafyasındaki mazlumlara kucak açan Türkiye, YPG/PKK zulmünden kaçan toplamda 471 bin kişiye ev sahipliği yapıyor.

‘SURİYE’DE KALSAYDIK ÖLÜRDÜK’

Ülkelerindeki iç savaşta yaşadıkları bölgeler terör örgütü YPG/PKK tarafından işgal edilen Suriyeli Kürtler ve Araplar, topraklarının kurtarılmasını istedi ve ekledi: Türkiye bize sahip çıktı; onlar olmasaydı bizi öldürürlerdi.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad, Rasulayn ve Ayn el Arap’tan (Kobani) yüz binlerce Suriyeli, toprakları terör örgütlerince işgal edilince akrabalarının da bulunduğu Şanlıurfa’ya sığınmak zorunda kaldı. Türkiye’ye ‘muhacir’ olarak gelip, ‘ensar’ bilinciyle karşılanan Suriyeliler, Suruç ilçesinde kendileri için oluşturulan Türkiye’nin en büyük çadır kentinde huzur içinde yaşamlarına devam ediyor. Tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriyeli Kürt ve Araplar, ülkelerine barış ve huzur gelmesi için topraklarının terör örgütü YPG/PKK’nın işgalinden kurtarılmasını umutla bekliyor. 

ÇOCUKLARI KURTULDU

Tel Abyadlı 5 çocuk annesi Esma el Hadi de Kürt olduğunu belirterek, kendilerine sahip çıkan Türk devletine ve halkına minnettar olduklarını dile getirdi. İdlib’den 7 çocuğuyla Türkiye’ye gelen Ahde Cemal ise çocuklarının burada eğitimlerine devam ettiğini söyledi. Çocuklarını güven içerisinde büyütmek için ülkesinden kaçtığını ifade eden Cemal, şöyle devam etti: Eğer Suriye’de kalmış olsaydım ya çocuklarım ölecekti ya da terör örgütleri onları zorla yanına alacaktı. Biz artık topraklarımızda ne terörist ne de savaş istiyoruz. Ülkemize barış gelmesini ve doğduğumuz topraklarda huzur içinde yaşamak istiyoruz.