Bilim adamları insan iskelet sistemine ait kök hücreleri keşfetti

Stanford Üniversitesi bilim adamları insan iskelet sistemine ait kök hücreleri keşfettiler. Keşif kemik hastalıklarının tedavisinde yeni tıbbi çözümleri beraberinde getirebilir.

26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00
Teknoloji Haberleri

Bilim adamları her geçen gün farklı türde kök hücreleri keşfetmeye devam ediyor. Stanford Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan son çalışmayla bu kez insan kemiği kök hücreleri keşfedildi. Bilim adamları bu sayede hücrelerin “aile ağacını” çıkararak yeniden kemik ve kıkırdak oluşturmayı başarmışlar.
 
Yapılan çalışma neticesinde kemik kök hücrelerinin doğrudan kemikten alınabileceği ya da yağ içerisinde özel hücrelerle üretilebileceği tespit edilmiş. Kök hücrelerin önemli bir özelliği ise öngörülebilir olması. Yani kök hücreler her defasında kemik hücresi oluşturuyor. Bu durum, bilim adamlarının tedavi esnasında yaşanabilecek olumsuz bazı durumlardan endişe etmelerine gerek olmadığını gösteriyor.
 
Kök hücreleri tespit etmek kolay olmamış. Fareler üzerinde yapılan uygulamaları insan hücreleri üzerinde doğrudan uygulayamayan bilim adamları, farenin gen ekstrasyonu profillerini, kemik ucunda büyümeyi sağlayan birtakım insan hücreleriyle karşılaştırmışlar. Bu sayede fare kemik kök hücresindeki proteinlere benzer proteinlere sahip insan hücrelerini saptayabilmişler. Ayrıştırma çalışmalarını derinleştiren bilim adamları neticede insan hücrelerindeki kök hücre belirteçlerini tespit etmişler.
 
Keşif insan kemiğinin doğasını anlamaya yardımcı olacak. Ancak, bilim adamları önceliği tedavi çalışmalarına vermek istediklerini ifade ediyorlar. Araştırma henüz emekle aşamasında olsa da ilerleyen yıllarda ciddi kırıkların, iltihaplı kemik hastalıkları ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.