İnsanlık yararına teknolojiler çıktı

Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 4 günde 550 bin kişiyi ağırladı. Festivalde eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarındaki sorunları çözmek amacıyla geliştirilen teknolojiler dikkat çekti.

25 Eylül 2018 Salı 07:00
Teknoloji Haberleri

İREM ERBAŞ



Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 VAKFI) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilen ve bir ilk olan TEKNOFEST İstanbul sona erdi. Yüzbinlerce teknoloji severi buluşturan TEKNOFEST 4 günde yarım milyondan fazla kişiyi ağırladı. Dört gün boyunca yaşamın her alanında teknoloji konuşulurken, gerçekleştirilen havacılık gösterileri ziyaretçilere görsel bir şölen yaşattı. 750’den fazla takım, iki binden fazla yarışmacının katıldığı teknoloji yarışmalarında gençler büyük bir başarı sergiledi. TEKNOFEST İstanbul ile ilgili değerlendirmelerde bulunan T3 Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar “Ülkemizin bağımsız, müreffeh ve güçlü yarınları için milli teknoloji hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST’i 4 günde yarım milyondan fazla kişi ziyaret etti. Tüm ekibimiz ve paydaşlarımızla birlikte festivale katılan herkesi biz, bir milli teknoloji neferi olarak görüyoruz. Yüksek teknolojinin lokomotif sanayisi havacılık ve uzay ile alakalı. Biz de ülkemiz adına, ülkemizin tüm gençlerini 7’den 70’e herkesi milli teknoloji hamlesindeki seferberliği başlatmak, gençlerimize havacılık tutkusunu aşılamak ve bu deneyimi yaşatmak için ayakları yere basmayan TEKNOFEST’i gerçekleştirdik. Türkiye’nin yüksek teknoloji üretmesi için her şeyden önce hayal edip, araştırıp geliştirerek üretmesi gerekiyor. Tıpkı ecdadımızın yaptığı gibi. Hepimiz, ülkemizin geleceğini inşa etmek için buradayız. Bu festivali buraya katılan herkese borçluyuz.” dedi. 

650 PROJE YARIŞTI

Bayraktar şöyle devam etti:” İnşallah önümüzdeki yıllarda da TEKNOFEST ve farklı etkinliklerle bu coşkuyu devam ettirerek, dünyada ülkemizin göğsünü kabartacak pek çok projeyi hayata geçireceğiz.” Festivalin önemli ayaklarından birini teknoloji yarışmaları oluşturdu. TEKNOFEST İstanbul’da ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’ düzenlendi ve 650 proje yarıştı. Yarışmaya katılan öğrenciler sağlık, ulaşım, çevre alanlarına ilişkin sorunları çözmek amacıyla teknolojiler geliştirdi. 

GÖKOVA ROKET TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

TEKNOFEST kapsamında düzenlenen roket yarışmasında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencilerinden Şevket Emre Kasap ve Mikail Akta’nın da aralarında bulunduğu Gökova Roket Takımı, Türkiye Şampiyonu oldu. Adile Mermerci Lisesi Havacılık ve Uzay Kulübü bünyesinde kurulan Gökova Roket Takımı, ödülünü Başkan Erdoğan’dan aldı. Muğla’da roketçiliği ve modelciliği 2008 yılından itibaren sürdüren ve yaklaşık 5 aydır roketçilik konusunda çalışmalar yapan başarılı ekip, hedeflerinin gençleri eğitip roketçiliği yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. 

ROBOTİK FETİH  

Robotik Fetih 1453 kategorisinde yarışan birçok öğrenci kıyasıya rekabet etti. İstanbul’un fethini robotlar ile sembolik olarak canlandırarak hem karada hem denizde görev yapabilen otonom robotlar geliştirmek ise yarışmanın amacını oluşturdu. Yarışmayı kazanan Haydarpaşa Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi Robot Kulübü’nün danışman öğretmeni Erhan Mustafa Kaya “Bugüne kadar gördüğümüz en büyük yarışmaydı. Çok sayıda kategori ve çok fazla robot vardı.” dedi. 

DÜNYA  KONUŞTU 

TEKNFEST İstanbul’a yabancı basın da büyük ilgi gösterdi. İngiliz BBC kanalı, Formula-1 aracı, F16 uçağı ve jetlerin katıl­dığı yarışın görüntülerini ekrana taşıdı. Coşkulu gösteriler, Amerikan ABC News kanalında da yayınlandı. Çin medyası da TEKNOFEST’e yer verdi. Xinhua haber ajansı internet sitesinde, ‘Türkiye’nin ilk havacılık, teknoloji festivali İstanbul’da başladı’ başlığıyla verilen haberde Türk Yıldızları’nın nefes kesen ha­va gösterilerinin fotoğrafları da paylaşıldı.