Tesla, gelecek yıl bir milyon robo-taksiyi piyasaya sürecek

Tesla CEO'su Elon Musk, şirketin özerk binicilik filosu stratejisini kullanarak Uber ve Lyft gibi şirketlerle rekabet etme planlarını açıkladı.

23 Nisan 2019 Salı 07:00
Teknoloji Haberleri

TM Dijital Haber Merkezi


Tesla CEO'su Elon Musk, 22 Nisan'da gerçekleştirilen Tesla'nın Özerklik Günü etkinliğinde insansız çalışacak olan robo-taksinin 2020 yılına kadar hazır olacağını söyledi. Musk, kendini süren otomobiller için kendi sinir ağı çipini oluşturduğunu açıkladı.
 
Musk, "Tesla'nın kendi çipi Nvidia'ya olan bağımlılığı azaltacak." dedi. Tam otomatik sürüş çipleri altı milyar transistör içerecek ve önceki nesil donanımlara göre 21 kat daha fazla iyileştirme sunacak. Çipler saniyede 2 bin 300 kareye kadar işlem yapabiliyor.
 
Musk, "Şu anda üretilen tüm Tesla arabaları, tam otomatik sürüş için gerekli tüm donanıma sahip. Yapmanız gereken tek şey yazılımı geliştirmek." dedi.
 
Musk, konuyla ilgili yasal sınırlamaların olduğunu ve tüm bölgelerin şirketin fütüristik teknolojisini hemen onaylamayacağını kabul etti. Musk, bu sınırlamalara rağmen ABD'nin bazı bölgelerinde önümüzdeki yıl robo-taksi programının başlatılmasını öngördüğünü söyledi.
 
Musk ayrıca robo-taksilerle yolculukların önemli ölçüde daha az maliyetli olacağını tahmin ediyor. Bugün yapılan bir seyahat için ortalama maliyetin mil başına yaklaşık 2 ila 3 dolar olduğunu, ancak Tesla'nın programının muhtemelen bu maliyeti 0,18 doların altına indireceğini iddia etti.
 
Musk, bu programın Tesla sahipleri için de iyi bir kazanç kapısı olacağını, tek bir robo-taksinin yılda yaklaşık 30 bin dolar değerinde kâr sağlayabileceğini ve aracın ömrü boyunca birkaç yüz bin dolardan fazla kâr sağlayacağını belirtti.