Yanlış asansöre bindi, tarihi hırsızlığı belgeledi

Londra’da Victoria and Albert Müzesi’nde yanlış bindiği asansörle tarihi çinilerin bulunduğu depoya inen Hayal Güleç, buradaki 44 eserin Türkiye’deki tarihi yapılardan götürüldüğünü arşiv belgeleriyle tespit etti. 

22 Ocak 2019 Salı 07:00
Yaşam Haberleri


İngiltere'nin başkenti Londra’da Victoria and Albert Müzesi’nde yanlış bindiği asansörle tarihi çinilerin bulunduğu depoya inen öğretim görevlisi Hayal Güleç, buradaki 44 eserin, Türkiye’deki tarihi yapılardan götürüldüğünü belgeleriyle tespit etti. 

67 ÇİNİYİ FOTOĞRAFLADI

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Görevlisi Hayal Güleç, Londra’daki Victoria and Albert Müzesi’nde yanlış asansöre bindi. Asansör, Güleç’i müzenin depolarına indirdi. Binlerce çini parçasını depoda gören Güleç, bunları incelemek için müze yetkililerinden izin istedi. İlk etapta izin alamayan Güleç, Türkiye’ye döndükten sonra da müzeyle yazışmalarını sürdürdü. 16. yüzyıl çinilerini kendisine tez konusu seçen Güleç’in ısrarlı çabası sonucu müze, inceleme için izin verdi. Üniversiteden ödenek almadan iki farklı dönemde İngiltere’ye giden Hayal Güleç, tarihe ışık tutacak bilgilere ulaştı. Güleç, 16. yüzyıla ait, daha önce sergilenmemiş, depoda tutulan ve arşiv belgeleri olan çinileri inceledi. Depodaki Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait 67 çininin fotoğraflarını çekip bunları incelemeye alan Güleç, Türkiye topraklarında bulunan tarihi eserlerden sökülmüş 44 çiniyi arşiv belgeleriyle tespit etti. 

Parville’nin oğluna yazdığı mektup hırsızlığı ortaya çıkardı. 

MEKTUPLA ORTAYA ÇIKTI 

Hayal Güleç’i en çok şaşırtan Fransızca bir mektup oldu. Müze deposunda eserlerin geçmişini anlatan mektubu SDÜ’de danışman hocası Doç. Dr. Süreyya Eroğlu ile inceleyen Güleç, mektubun Bursa’da 1855 yılında meydana gelen deprem sonrası Bursa Yeşil Cami ve türbesinde oluşan hasarı onarması için 1863 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından görevlendirilen Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville ile bağlantısını ortaya çıkardı. Güleç “Fransızca mektubun Parville’nin oğlu tarafından müzeye yazıldığı anlaşıldı. Babasının Asya topraklarından getirdiği bazı çinileri, özel oryantalist parçaları müzeye satmak istediğine yönelik bir belge olduğunu gördük. Belgenin devamında 67 parça çininin müzeye satıldığını fark ettik” dedi. 

Hayal Güleç Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Diyarbakır Sahabeler Türbesi ve  Ermeni Katolik Kilisesi’nden çinilerin de müzeye satıldığını gösteren belgelerin bulunduğunu söyledi.