Serdar AKBIYIK

sakbiyik@stargazete.com

En eski dostun hikayesi

- Serdar AKBIYIK tüm yazıları

Bu hafta vizyona giren Alfa Kurt-Alpha filmini seyrettikten sonra köpeğim, dostum, oğlum Kurt’a koşup sarıldım. O da biraz şaşırdı ama beni bir aşağıdan yukarı yalamayı ihmal etmedi. İşte bu filmin böyle bir etkisi oldu bizim evde...

Sinema hayatımın ayrılmaz bir parçası ve hayvanlar da öyle. Durum böyle olunca vahşi bir kurt ile insanın dostluğunu anlatan bir film geldiğinde o filmi yazmamak olmazdı.  Hele bir de son dönemde hayvanlara eziyet eden insan bile diyemeyeceğim yaratıkların haberlerini o kadar okur olduk ki daha bir hırsla geçtim bilgisayarın karşısına. Köpek dediğiniz şey sizi bir kere sahiplenirse ölünceye kadar size bağlıdır. Onun evreni sizsinizdir. Böyle bir sevgi duyan hayvanı gözlerinin içine baka baka katletmek, arabayla ezmek, zehirlemek herhalde sadece insana özgü bir canavarlıktır. İşin bu çirkinliğini bir tarafa bırakıp oğlum Kurt’un bana bakışları altında bu dostluğun kuruluşunun 20.000 yıl öncesinde geçen ilk hikayesine odaklanan filmi yazalım. Taş devrinde büyük ihtimalle Avrupa’da bir kabile mevsimlik ava çıkacaktır. Genç oğlanlar yaşları geldiğinde bu ava katılıp kendilerini kanıtlamak ve erkekliğe ilk adımlarını atmak zorundadırlar. Bu mecburiyet kabile şefinin oğlu olan Keda için daha da önem arzeder. Babası oğlunun kendini kanıtlaması için yanıp tutuşmaktadır. Ama Keda kabilenin diğer üyelerinden farklıdır. O daha çok hayvanları seven, otlara bitkilere meraklı genç bir erkektir. Yine de ava giderler. Av esnasında Keda bir bizonun altında kalır ve daha sonra da bir uçurumdan düşer. Babası oğlunun ölümünden büyük acı duyar. Av biter ve kabilenin bütün erkekleri yurtlarına geri dönerler. Halbuki Keda uçurumun biraz aşağısında bir yarığın üstüne düşmüş ve yaralanmıştır. Hayata tutunan Keda binbir zorlukla uçurumdan tırmanır ve evine dönmek için zor bir yolculuğa çıkar. Yürürken etrafını kurtlar sarar. Koşarak bir ağaca tırmanır ama o sırada kurt sürüsünün alfası onu paçasından yakalar. Keda ağaçtan düşmek üzereyken elindeki bıçakla bu vahşi kurdu yaralar. Kurt bir iki adım attıktan sonra yere düşer. Diğer kurtlar ise başka bir av aramak için yollarına devam ederler. Keda sabah olunca ağaçtan atlar ama kurdun ölmediğini görür ve ona yardım eder. Keda hareket edemeyen hayvana biraz su verir. Köpeğin adını da Alfa koyar. Alfa ilk başlarda Keda’nın yaklaşmasına izin vermese de daha sonra lokmasını kendisiyle paylaşan bu insanoğluna sevgi besler. Artık kış gelmiştir ve av için geçtikleri yolları kar kaplamıştır. İkili birbirlerine yardım ederler. Bu yolculuk insan ile köpek arasındaki bitmeyecek kadim dostluğun başlangıcıdır. Bu filmleri iyi veya kötü diye ayıramam. Tabii ki teknik olarak birbirinden daha iyi olma durumları var. Ama bir köpeğin duyduğu sevgi ve bağlılığın değerini bildiğimden hikayeye eksik veya kötü demek içimden gelmez. Filmi seyrettikten sonra oğluma sıkı sıkı sarıldım. Sadece bu sevgiyi hissettirmeleri bile bize yaptıkları büyük bir iyiliktir. Hadi bu sevgiyi filmle bile olsa paylaşalım... 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Alpha

Yönetmen: Albert Hughes

Senarist: Daniele Sebastian Wiedenhaupt

Oynayanlar: Kodi Smit McPhee, Johannes Haukur Johannesson, Natassia Malthe, Leonor Varela

Yapım: 2018, ABD, 96 Dak.

VİZYONDAKİLER

Zifir-i Azap

Kısa yoldan zengin olmak isteyen Hakan her yolu mubah görmektedir. Bu hırsı arkadaşlarına da bulaştıran Hakan’ın yaptığı hata onları bir bilinmeze sürükler. Gençlerin aradıkları define ve Boyabat kalesine varan yolculukları, kendi içlerinde kişilik bölünmesine yol açar. İnançsızlığın gücü, Hakan’ın bilinmeyen bir dünyanın gerçeğini görmesine ve dehşetin kapılarını açmasına sebep olur.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Haydar Işık 

Senarist: Özlem Bölükbaşı 

Oynayanlar: Ümit Acar, Ömer Baran, Burhan Çelik, Özge Pirçek

Yapım: 2018, Türkiye

Transit

Alman birlikleri hızla Paris’e yaklaşırken Alman göçmeni Georg tam zamanında İtalya’ya geçer ve kendini Marsilya’ya atar. Yanında Weidel adlı bir yazarın evraklarını taşımaktadır. Meksika’ya kaçmak istemektedir. Ancak Marsilya’da gizemli Marie’ye âşık olur ve her şey değişir. Film, Anna Seghers’in yazdığı aynı adlı romandan Christian Petzold tarafından uyarlandı.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Christian Petzold

Senarist: Christian Petzold

Oynayanlar: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese, Lilien Batman

Yapım: 2018, Almanya, Fransa, 101 Dak.

Keloğlan

Çevre dostu Keloğlan ve arkadaşları, güzeller güzeli Cankız’ın yardım çağrısı üzerine harekete geçer ve hayvanların soyunu tüketmeye çalışan zalimlere karşı mücadele ettikleri bir maceraya atılırlar. Karşılaştığı her olumsuz durumdan mizahi yönü, zekâsı ve hazırcevaplığı ile zarar görmeden kurtulan Keloğlan, bakalım bu kez zalimlere karşı verdiği bu savaşı kazanabilecek ve muradına erebilecek midir?

FİLMİN KÜNYESİ 

Yönetmen: Süleyman Mert Özdemir

Senarist: Ferhat Ergün

Oynayanlar: Atilla Doğukan Türkyılmaz, Yağmur Ün, Kaya Akkaya, Asuman Dabak

Yapım: 2018, Türkiye

Komplo

Yüksek hedef ve ideallere sahip olan Michael, merhum babasının izinden giderek, 24 yaşında Birleşmiş Milletler temsilcisi olarak çalışmaya başlamıştır. Hayatı boyunca hep bir diplomat olmak istemiş olan Michael’ın hayali, dünyayı daha güzel bir yer haline getirmek ve ülkeler arasındaki barışı güçlendirmektir. Michael’ın yeni görevi, Birleşmiş Milletler‘in, Yemek İçin Yağ adlı programına bağış toplamaktır.

FİLMİN KÜNYESİ 

Filmin orijinal adı: Backstabbing for Beginners

Yönetmen: Per Fly 

Senarist: Per Fly

Oynayanlar:Theo James, Ben Kingsley, Jacqueline Bisset, Belçim Bilgin, Rachel Wilson

Yapım: 2018, Danimarka, Kanada, 108 Dak.

Mile 22

James Silva devlet tarafından yok sayılan bir adamdır. O ve başında olduğu ekip, CIA’in en değerli, en müdahale edilemez ve hakkında çok az kişinin bilgisi olduğu bir ekiptir. Altı şehre yayılan bir zararı önlemek için gizli bilgilere sahip olan bir kaynak ortaya çıktığında, iş Silva’nın ekibine düşer. Silva’nın görevi çok gizli taktik komuta ekibiyle birlikte, bilgilere sahip olan adamı güvenli bölgeye ulaştırmak ardından da gizlediği bilgileri öğrenmektir.

FİLMİN KÜNYESİ 

Yönetmen: Peter Berg

Senarist: Lea Carpenter

Oynayanlar: Mark Wahlberg, Lauren Cohan, Iko Uwais, Ronda Rousey 

Yapım: 2018, ABD, 94 Dak.