Resul KURT

info@resulkurt.com

Engellilerin Emekliliği

- Resul KURT tüm yazıları

Okurumuz S.Ö., bir çok kişiyi ilgilendiren engellilerin emekliliği konusunu soruyor. 

Diyor ki okurumuz, “23 Mayıs 1974 doğumluyum. 25 Ocak 2001 tarihinden itibaren primlerim yatmaya başladı. Toplamda 5070 gün primim var. 11 yasından beri epilepsi hastasıyım. Sürekli ilaç kullanıyorum. 2 defa bu rahatsızlıktan ötürü beyin ameliyatı oldum. Nöbetler hafiflemiş olmakla beraber devam ediyor. "Dirençli epilepsi" hastası olduğum vurgulandı.

Devletin erken (engelli) emeklilik hizmetinden faydalanmak istiyorum.

İstanbula akrabalarımı ziyarete geldim, çalıştığım işyeri İstanbul dışındadır. Benim sorum;

1)Vergi indirimi ve eğer gerçekleşirse emeklilik sürecini İstanbul'dan devam ettirebilir miyim? Şartlar buna uygun mu?

2)Şu anki prim miktarım ve süre %40 (en düşük) engelli raporu için yeterli mi?

3)Bir de 2003'ten önceki engelliler için yapılan emeklilik ile ilgili bir  düzenlemede "6 Ağustos 2003 tarihinden önce sigortalı olmadan engelli olanlar yaşları ne olursa olsun en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabidir."

Ben hangi kapsama giriyorum?”

Öncelikle okurumuza sağlıklar diliyorum. 

Engelliler için hem malulen emeklilik, hem vergi indirim belgesiyle emeklilik olmak üzere farklı seçenekler bulunmaktadır. 

Okurumuzun sorusu, engellilerin vergi indirim belgeleri almaları durumunda nasıl emekli olabileceklerine ilişkindir. 

Buna göre öncelikle engelli çalışanların vergi indirim belgesi almaları gerekmektedir. 

Vergi indirim belgesi, işyerinin bağlı olduğu vergi dairesinden alınır. 

Bunun için işyerinin bulunduğu il vergi dairesine başvurmalısınız. 

Vergi indirim belgesi almak için bir işyerinde çalışıyor olmak ve en az yüzde 40 engelli olmak gerekir. Çalışmayanlar için vergi indirim belgesi verilmez. http://eviss.ivdb.gov.tr/sayfasından engelli vergi indirim başvurusunun durumu sorgulanabiliyor. 

Ancak İstanbul’dan alınmış bir engelli sağlık kurulu raporuyla da başka ildeki vergi dairesine başvuru yapılabilir. 

En az yüzde 40 engelliliğinizin olduğunun sağlık raporuyla tevsiki ve Maliye Bakanlığı Sağlık Kurulunun onayı ile Vergi indirim belgesi alırsanız 19 yıl sigorta 4240 gün prim şartlarından 25.1.2020’de emekli olursunuz. 

Bu tarihten önce askerlik yapmışsanız en az 6 ay askerlik borçlanırsanız 18 yıl sigorta 4080 gün prim şartlarından emekli olursunuz. 

İlk defa sigortalı olduğu tarihte malul olanlar yani yüzde 60’dan fazla engelliliği olanlar 15 yıl sigorta 3600 gün şartlarından emekli olabilir. 

Engellilik dereceniz hakkında yorum yapılması mümkün olmayıp bu tıbbi değerlendirmeyle tespit edilir. Vergi indirim belgesi almak için başvurunca engellilik derecenizi de öğrenmiş olursunuz. 

Vergi indirim belgesi ile emekli olanlar, malulen emeklilerden farklı olarak emekli olduklarında da çalışabilirler. Malulen emekli olanlar ise emekli olduktan sonra çalışamazlar, çalıştıklarının tespiti halinde emekli aylıkları kesilir.