Ersoy DEDE

ersoydede@stargazete.com

Erdoğan barışın anahtarıdır

Berlin’deki Libya zirvesinde sürdürülebilir bir barış ve ateşkes anlaşması çıktığını söylemek gerçekçi olmaz. Zira manzara ortada. Daha Başkan Erdoğan’ın uçağı Atatürk Havalimanı’na teker koymadan Hafter’in saldırıları başladı. Fakat Berlin bize bir şeyi gösterdi. Tarafların ateşkes için buldukları zeminin anahtarı Türkiye.. Bunu net biçimde gördük. Başkan “Türkiye barışın anahtarıdır.” derken bir rasyonel gerçekliği ortaya koyuyor. Sonuç alacak adımların mimarı bizzat Başkan Erdoğan ve Berlin’de liderlerin yaklaşımı bunu teyit eder mahiyetteydi.. Erdoğan tavizsiz bir şekilde Libya için ne istediğini ortaya koydu. Bunu da taraf ülkelere kabul ettirdi. Masadaki herkes de açıkça gördü ki, koşulsuz şartsız barış isteyen Erdoğan’dı. Biz, BM’nin tanıdığı meşru hükümetin arkasında durduk. Nisan’dan bu yana tüm anlaşmaları ihlal eden ve meşru hükümete saldıran ise Hafter oldu.. Ve Hafter’i var eden güç Mısır ve BAE.. Eğer bu iki ülke durdurulursa, Hafter denilen terörist yok hükmünde olur.. Bir kez daha ifade edelim..

Berlin'de sonuç alan bir anlaşma yapılmış olsun yahut olmasın Türkiye’nin barışın anahtarı olduğu fikri tahkim edilmiş oldu.. Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, eğer barıştan söz ediyorsa bugün, Erdoğan’ın kararlı dik duruşu sayesindedir. Hafter tıpkı Moskova'da masadan kaçtığı gibi burada da üzerinde mutabakata varılan metne sadık kalmadı. Ama 'Silah ambargosu' gerçekçi bir şekilde uygulanabilirse o zaman Libya’ya huzur gelir .. Misal Kongo'da 500 bin mülteci yola çıkmak için sabırsızlanıyor. Eğer Almanya bir an evvel Libya'nın istikrarı için adım atmazsa ve Hafter'i ikna etmeyi başaramazsa bu Merkel'in de siyasi intiharı olur.

***

Bakın çok önemli bir bilgi paylaşayım sizinle.. Berlin’de masaya alınmayan Miçotakis var ya. Hani hamisi olduğu Almanya’nın bile arkasında durmadığı.. Şimdi Hafter’le iş tuttuğu için başını taşlara vuruyor. Berlin’deki liderlerden birini aracı kılarak Erdoğan’a kendini affettirmenin telaşında. “Ben ettim sen etme” diye mesaj yolladı Erdoğan’a. Erdoğan cevap bile vermedi. Yunanistan gibi kim varsa hepsi kısa süre içinde bu noktaya gelecek. Bu Türkiye’nin büyük zaferidir. Doğru okumak lazım...