Muhittin BOŞAT

mbosat@stargazete.com

Hakemlerin kafası karışık!

- Muhittin BOŞAT tüm yazıları

Süper Lig’de ilk üç hafta geride kalırken hakemlerin kararlarında hiç bir standart olmadığını, bunun nedenininde MHK’nin atama kriterlerinde bir standart olmamasından kaynaklandığını çok net bir şekilde bir kez daha gördük. 

Ligin ilk haftasında Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmasında Beşiktaş lehine hatalı bir penaltı kararı veren Cüneyt Çakır, gözlemcisi Ahmet İbanoğlu’ndan 8.3 gibi yüksek bir not alıyor. 3.hafta Çakır tekrar Süper Lig’de düdük çalarken gözlemcisi İbanoğlu da yine Süper Lig’de bu kez Fırat Aydınus’a gözlemci olarak atanıyor! 

Bir başka hakem için ise tam tersi bir durum söz konusu! İlk hafta Süper Lig’de görev yapan Ümit Öztürk, gözlemcisi Ünsal Çimen’den 7.9 yani iyi olmayan bir not alıyor. Ancak bu kez düşük not alan Öztürk 3. haftada Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında düdük çalarken, kendisine düşük not veren gözlemci Çimen ise yine aynı hafta Süper Lig’de gözlemci olarak görev alıyor. Düşük not alanda, düşük not veren de maça gidiyor!

Yani MHK Başkanı’nın gözünde iyi maç, kötü maç yöneten hakem yok. Doğru gözlemleme yapan ya da yapmayan, doğru not veren ya da vermeyen gözlemci de yok. Sadece bazı isimler var!

Gelelim haftanın hakemlerine; 

Beşiktaş maçında ayak tabanı ile Talisca’nın karnına basan Bursalı Mikel’e kırmızı kart göstermeyen Mete Kalkavan önemli bir hata yaptı. Göztepe -Trabzon maçının hakemi Serkan Çınar’ı bundan önce çok eleştirdim ancak bu maçta Göztepe lehine verdiği penaltı kararı doğruydu ve oyun genelindeki yönetimini çok beğendim.

Başakşehir-Konyaspor maçında oyun genelinde iyi bir maç yöneten Cüneyt Çakır’ın bariz gol şansının önlendiği düşüncesi ile Konyasporlu Ali Turan’a gösterdiği kırmızı kartın doğru olmadığını düşünüyorum.

Haftanın en çok tartışılan hakemi Ümit Öztürk’ün G.Birliği-F.Bahçe maçında ev sahibi takımın lehine vermiş olduğu penaltı kararı “büyük takım sever” bazı yorumcuları rahatsız etmiş olsa da 12.kurala uygun ve son derece doğruydu. İlk yarıda Hasan Ali’nin Rantie’ye yapmış olduğu tutmayı net bir şekilde gören ve sarı kart göstermek için Hasan Ali’nin yanına gelen hakem Öztürk’ün Fenerli oyuncuların kendisine yaptığı itirazlar sonrası kendisi olaya daha yakın olmasına rağmen 4. hakemine ısrarla “ Vurdu mu, vurdu mu?” diyerek sorup Gençlerbirliği oyuncusuna kırmızı kart göstermesini anlayabilmek ise mümkün değil. Ayrıca on kişi kalmış G.Birliği oyuncusu Murat Duruer’e maçın henüz 61’inci dakikasında vakit geçirme iddiası ile ilk sarı kartını gösteren hakem Ümit Öztürk’ü İstanbul’da büyük takımların sahasında yöneteceği maçlarda da çok dikkatli bir şekilde izleyeceğim ve oralarda da böyle cesur olup olmadığının takipçisi olacağım.